Rytmus

Vad hände
sen?

Efter Rytmus

Högskolebehörig om du vill plugga vidare efter Rytmus

Det estetiska programmet är högskoleförberedande och till de flesta utbildningar räcker en grundläggande behörighet. Om du behöver fler kurser för särskild behörighet kan du lägga du till dem på ditt individuella val. Här kan du läsa mer om kurserna som ger dig högskolebehörighet»».

Vad hände sedan?

Satsa på musiken

Du kan ha vetat det sedan du var liten, eller så upptäckte du det under Rytmus – musiken är ditt kall. Och allt du behöver för att gå från talang till proffs är övning. Som tur är finns det många musikutbildningar, både i Sverige och utomlands. Tidigare elever har pluggat vidare på BIMM Music School i London, SAE eller MI i Los Angeles och Berklee i Boston. De har pluggat på svenska musikhögskolor, folkhögskolor och universitetskurser inom musik, musikal och tonsättning. En del har gått yrkeshögskolor som Musikmakarna, SMI, Performing Arts School Nyckelviken, Berghs och Hyper Island där de, precis som på Rytmus, varvat teori med projekt och övningar.

Efter tolv år i skolbänken kanske du vill kasta dig ut och börja jobba direkt. Och alla behöver såklart inte plugga vidare. Du kan starta eget företag och bygga upp din egen karriär. Du kan jobba några dagar i veckan på ett café, lager, i butik eller liknande för att försörja dig innan du kan leva på musiken. Och ibland handlar det om bra tajming. Träffa rätt person vid rätt tillfälle, skicka in demon till just det bolaget, eller ha en bra dag under en audition. Ingen framgångsberättelse är den andra lik. Det enda receptet du kan följa för att nå dina mål är att jobba hårt, resa dig upp när det inte gått som du tänkt dig och hjälpa andra när du själv slagit igenom.

Fortsätta med musiken, men inte på heltid

En del som haft tre musikfyllda år på Rytmus väljer sedan att ha musiken som hobby. Några har tagit sabbatsår i städer som Oslo, London och Berlin, eller backpackat i andra världsdelar. Andra har plugga Tekniskt basår på KTH och Linköpings Universitet, Psykologi på Stockholms Universitet, Journalistik på Södertörns Högskola, Juridik på Lunds Universitet eller Systemvetare på Örebro Universitet. Så oavsett om du vill bli entreprenör, socionom, yogainstruktör, butiksägare, aktiemäklare eller förskollärare är Rytmus en bra startpunkt där du samtidigt utvecklas inom din hobby.

Elever som också gått på Rytmus

Alla Rytmuselever gör oss stolta och många av dem har också inspirerat andra med sin musik. Kanske blir du en av dem?

Esther Kirabo, Wiktoria, Tove Lo, Icona Pop, Molly Sandén, Sarah Dawn Finer, Erik Hassle, Anderas Wijk, Erik Nielsen, Christian Walz, Kim Cesarion, Molly Pettersson Hammar, Eddie Razaz, Mohombi, Brothers Among Wera, Lisa Collins, Faye Medeson, Cristopher Mhina, Isa Tengblad, Amanda Mair, Erik Rapp, Ludvig Turner, H.E.A.T., Noonie Bao, Cookie n Beans, Factory Brains, Simon Strömstedt, Noely Gray, Tia Lily, Yahtahey, Nina Hjelmkvist, Linda Holmgren, Fredrik Karlsson, Adna, Theo & Simon, Marcus Katus, Adna Kadic, Andreas Moe, Blue Line, Countingsomestars, Saint, Sofia Karlberg, Sara Lövestam, Ida Lafontaine, Side Effects, Paul Rey, Basgränd Crew, Ambition 17, Frida Öhrn, Urban Cone.

”Det är här jag vill gå”

Molly Sandén slog igenom redan innan hon hade gått ut skolan. Karriären har sedan dess bjudit på många höjdpunkter, bland annat medverkan i Melodifestivalen. Men trots scenvana och självförtroende var hon väldigt nervös första dagen på gymnasiet.

Under högstadiet gick Molly Sandén på en ganska strikt skola där det var tydligt fokus på pluggandet. Inför valet till gymnasiet stod det mellan Södra Latin och Rytmus.

– Jag hade sjungit i kör i många år och ville utvecklas som soloartist och jag var också sugen på musikproduktion, berättar hon.

Det var när hon hälsade på hos Rytmus och tittade på uppspelet som det blev solkklart. Skolans breda stil tilltalade henne.
– Jag skäms inte för att jag alltid har haft en bred musiksmak och gillar kommersiell musik. Rytmus kunde erbjuda allt – från jazz, till hårdrock och pop. ”Det är här jag vill gå”, så kände jag när jag var på besök.

Molly Sandén slog igenom redan innan hon hade gått ut skolan

Molly sökte och kom på audition. Nervöst förstås, men en förstående jury gjorde henne trygg.

– Känslan i rummet var att lärarna hoppades att det skulle gå bra för oss. Det är viktigt, tycker jag, för man är inte som bäst när man får för kritiska ögon på sig.

Det var första gången som hon märkte av ”Rytmus-andan”.
– Det är lekfullt och avslappnat på skolan, det är ingen som tittar snett och det är inte tävlingsinriktat. Jag kände en vi-känsla redan från starten.

Trots detta var det förstås pirrigt under första skoldagen, vilket inte är särskilt konstigt.

– Jag var jättenervös, det ska jag inte ljuga om. Det var så mycket på en gång och även om jag var förväntansfull var det också läskigt. Jag funderade på om jag skulle hitta någon att hänga med eftersom jag inte kände någon på skolan sedan tidigare.

Molly slog igenom redan under skoltiden och deltog faktiskt i Melodifestivalen 2009, samtidigt som hon pluggade på gymnasiet.

– Hade jag inte haft turen att ha förståelse lärare som också jobbar i branschen hade det aldrig gått. Jag kände supporten och förståelsen från skolan.

Trots att Rytmus förstås erbjuder många kurser inom musik är det inte det som Molly tar med sig mest. Istället är det lektionerna kring eget företagande som hon verkligen har nytta av fortfarande.

– I vår bransch är många egna företagare och det var kul att lära sig om hur man ska tänka när man driver eget, hur man lägger budgetar och hur det fungerar med skatt och moms.

Det främsta minnet från studietiden är annars ”Live Night”, som är treornas musikprojekt som avslutar gymnasietiden.

– Under tre dagar var det musik överallt, repetitioner och sena kvällar. Jag kommer ihåg det som en väldigt rolig tid i livet – jag glömde att jag gick i skolan. Många blomstrade upp under de dagarna och vågade testa nya genrer. Det var riktigt mäktigt.