Rytmus

En unik skola

Om Rytmus

Rytmus musikgymnasium är en unik skola där kreativitet och utbildning går hand i hand och där din utveckling står i centrum.  Hos oss kan du samtidigt som du satsar på din musik också skaffa dig en bred behörighet inför vidare studier. Rytmus grundades 1993 av  tre privatpersoner med musiker- och lärarbakgrund. Skolan låg då i Münchenbryggeriet i Stockholm. 

 

Hur är det att gå på Rytmus?

På Rytmus musikgymnasium möts du av en inbjudande, kreativ och utvecklande miljö där du enkelt får kontakt med din omgivning och respekteras för den du är. Våra lärare är kunniga, kompetenta och engagerade och många av dem är aktiva inom musik- och mediebranschen.

På Rytmus har elever för vana att stanna kvar efter lektionstid då vi har stort förtroende för våra elever och erbjuder därför både generösa öppettider och tillgång till både lokaler och utrustning. Kort sagt: hos oss har du som elev möjlighet att förverkliga dina idéer när de faller på. Samla bara några kamrater, hitta ett rum och börja skapa!


Clinics

Hos Rytmus genomförs ofta så kallade Clinics, vilket är gästspel och föreläsningar med artister, musiker, musikproducenter eller andra verksamma inom branschen. På så sätt får du lära dig om branschen, av branschen.

På Rytmus öppnar vi gärna dörren för branschens aktörer som inspirerar oss och ger oss kunskaper om livet utanför skolan. Därför anordnar alla våra skolor clinics med gästföreläsare från musikbranschen. En clinic är en inspirerande workshop där du får lära dig genom att göra. Tillsammans med våra lärare förbereder gästföreläsarna dig på den riktiga musikvärlden. Genom våra Clinics får du träffa spännande och inspirerande gästföreläsare, artister och andra företrädare för branschen samtidigt som du får inblick i olika delar av musikbranschen och hur det kan vara att arbeta i den.

Högskolebehörighet

Rytmus ger en bred grund att stå på. Hos oss får eleverna chansen att ägna sig åt musik på skoltid – och efter gymnasieexamen från vårt högskoleförberedande program finns alla möjligheter att söka in till en rad olika universitets- och högskoleutbildningar.

Nej, estetiska gymnasieprogram är ingen återvändsgränd. Jurist, sociolog, statsvetare, studie- och yrkesväg-ledare, beteendevetare… Alternativen är många för elever som trots allt inte ser musik eller media som sitt framtida yrkesval. Samtidigt finns det eftergymnasiala utbildningar som kräver viss förkunskap, så kallad särskild behörighet.

Den som siktar på den typen av högskoleprogram har ändå alla möjligheter att ta Rytmus-vägen. Svaret och lösningen är gymnasieskolans individuella val.

Eleven väljer helt enkelt att läsa 100- poängskurser i språk, matematik eller naturvetenskap – för att bygga på sin grundläggande behörighet.

Hur man ska tänka och lägga upp sina tre års studier på Rytmus – med tanke på framtida alternativ – är det bra att prata med sin SYV om. Men att utvecklas musikaliskt och att skaffa sig högskolebehörighet handlar inte om antingen/eller. Det är en fantastisk kombination av olika möjligheter!


Live night

I årskurs tre gör eleverna på Rytmus en musikfestival som heter Live Night. Här får eleverna användning för det som de har lärt sig under åren genom att skapa en egen akt.
De flesta gör det som sitt gymnasiearbete.

Live Night – Rytmus egen festival
Live Night skapades 1997. Vi ville skapa ett unikt tillfälle för alla elever i årskurs 3 att spela på en stor scen inför stor publik. Sedan dess har Live Night återkommit som ett årligt event och utvecklats från ett litet klubb-arrangemang till en komplett musikfestival.

2019 stod närmare 500 Rytmuselever på Live Night-scenen under åtta utsålda festivalkvällar. Arrangemanget sågs av över 3000 personer, och med det vill vi nog påstå att det är Sveriges största elevmusikfestival.

Vid Live Night är eleverna inte bara artister utan också arrangörer. Även produktionen (ljud & ljus) vid samtliga scener styrs av våra musikproducentelever. Medieeleverna ansvarar för marknadsföringen av LiveNight. De producerar allt från crewtröjor, affischer och VIP-kort till livestreaming, scengrafik, foto och film. Under planeringsperioden, som är under en termin, startas olika produktionsgrupper som tillsammans planerar och ansvarar för festivalens genomförande.

> Christer Blomberg, lärare
”Live Night är något som jag är stolt över. Scen, ljud och ljus är på riktigt. Alla får
chans att utifrån sina egna förutsättningar genomföra det som man vill och brinner
för. Live Night speglar andan vi vill ha här på Rytmus. För oss har alla lika värde. Alla
elever får uppträda redan från början i år ett, för varje gång lär man sig något nytt och
blir mer säker. Hur ska man veta hur det är att stå på en scen om man inte får träna
på det?”

Fina erfarenheter att ta med sig ut i livet
Att musicera och uppträda ihop kräver gott samarbete både musikaliskt och socialt. Allt detta blir till erfarenheter som eleverna tar med sig efter Rytmus-upplevelsen både på scen, i livet och i samhället. Gymnasiet är en period i livet där du förbereds för vuxenlivet. Rytmus ger dig en bra start för det. Eleverna får under en kväll uppträda på scener med musik i varierande stilar. Förbered dig på en helkväll på Rytmus Live Night!