Clinic med Molly Hammar

Vi är glad att ha med oss den förre detta Rytmus eleven Molly Pettersson Hammar i en Clinic Online.

Molly är en glad tjej med attityd och en fantastisk soulig röst. Hon har alltid velat arbeta med musik och har varit med i både Idol och Melodifestivalen. Men hon började sin karriär på Rytmus.

Molly Hammar har en musikalisk familj

Molly Hammar eller Molly Pettersson Hammar kommer från Umeå och är född i oktober 1995. Hon är dotter till jazzmusikerna Mimmi Hammar och Andreas Pettersson. Därav Mollys två efternamn: Hammar och Pettersson. Molly vill ha kvar lite av jazznerven i sin musik men vill samtidigt göra sin egen grej. Om hon inte skulle blivit artist ville hon när hon var liten bli ridande polis eftersom hon älskar hästar och ridning. I skolan var Molly utåtriktad och glad och sprallig.

Molly Hammar kom på fjärde plats i Idol 2011

Molly deltog i Idols åttonde säsong 2011 när hon bara var 15 år, där hon kom fyra. Det året vann Amanda Fondell, Robin Stjernberg kom tvåa och Moa Lignell kom trea. Efter säsongen 2011 sattes Idol på paus på obestämd framtid men kom tillbaka som tv-program redan 2013. Molly och Robin Stjernberg har under en tid haft ett förhållande. 

2015: Melodifestivalen – I’ll be fine och singeln Something right

Molly Hammar gjorde debut i Melodifestivalen 2015 där hon ställde upp med låten I’ll be fine. Hon var med i första deltävlingen som var i Göteborg och fick inviga hela festivalen eftersom hon också sjöng först. Tyvärr blev hon utslagen och fick inte gå vidare till finalen eller Andra chansen. Låten hamnade senare under året på första plats i iTunes försäljningslista. Det året ställde Rytmus-kollegan ISA upp i en annan deltävling av Melodifestivalen och gick till final. Senare 2015 släppte Molly låten Something right som blev väldigt populär. 

Melodifestivalen 2016 – Hunger

Året efter, 2016 ställde Molly upp i Melodifestivalen igen, och denna gång med låten Hunger. Låten var skriven av några av upphovsmännen till bland annat Måns Zelmerlöws Heroes som vann året innan. Den här gången gick det bättre för Molly Hammar och hon gick vidare till Andra chansen tillsammans med ISA som också ställde upp igen. Detta året var en till före-detta Rytmus-elev med i deltävlingen i Malmö nämligen Wiktoria. Hon gick direkt till final. Tyvärr blev både ISA och Molly Hammar utslagna i Andra chansen.

2016 släppte Molly även singeln Liberate. Hon var också med i Eurovision Song Contest det året men inte som artist utan som låtskrivare. Hon var nämligen med och skrev låten Walk on Water som var Maltas bidrag till ESC 2016. Dessutom körade hon på låten. Artisten som framförde låten hette Ira Losco och bidraget slutade på elfte plats. 

2018 EP: SEX

Efter att ha ställt upp i Melodifestivalen två gånger och inte släppt så mycket egen musik behövde Molly Hammar ta ett steg ifrån sin tonårstid. Det gjorde hon genom att släppa EP:n SEX som består av fem låtar med mer avskalat sound som lutar mot RnB. 

Molly uttalar sig gärna i debatten kring kroppshets och tycker att man borde vara lite mer snäll mot sig själv ibland. Detta och kvinnorättsrörelsen #metoo har inspirerat henne att skriva låtar som hon vill att andra ska kunna relatera till. Hon vill att man ska kunna prata om kvinnans sexualitet ur ett kvinnoperspektiv och detta inspirerade henne när hon skrev låtarna till sin EP.

Rösten till Nala i Lejonkungen och nationalsånger

2019 släppte Molly Hammar fyra singlar: No Place Like Home, Words, Shortcuts(I can’t Wait) samt en duett med Kim Cesarion som hette Show me. Dessutom fick hon göra rösten till Nala i den svenska versionen av Lejonkungen när den släpptes för andra gången 2019 i en helt ny version (första gången var 1994). Hon fick också äran att sjunga Sveriges och USAs nationalsånger innan två NHL-matcher som spelades i Globen som en del av NHL Global Series 2019. 

Molly Hammar.

Vill du läsa mer om Clinics?