×
 

Hoppa till innehållet

Färdighetstest - Musik/Sam

Alla som söker till Rytmus Borlänge blir kallad till ett färdighetstest via brev. Syftet med ditt färdighetstest är att du ska få möjlighet att visa dina musikaliska färdigheter. På så sätt får vi veta var du befinner dig på din musikaliska resa och du får boosta din meritpoäng från grundskolan med en musikpoäng. Du kommer under dagen få träffa både elever och lärare på skolan där du har möjlighet att ställa alla dina frågor om Rytmus Borlänge.

En elev sjunger och tittar in i kameran under en sånglektion utomhus.

Hur ett test går till

 • När du kommer till skolan anmäler du dig på våning 2 och blir hänvisad av våra elevambassadörer där du ska vara.

  Två elever sjunger och spelar trummor.
 • Det är våra musiklärare som genomför färdighetstestet med dig, och de guidar dig genom hela testet. Du får sjunga/spela och göra ett gehörstest.

  En grupp elever sjunger och dansar tillsammans kring ett bord.
 • När färdighetstestet är klart pratar vi tillsammans om hur det gick och hur det kändes.

  En grupp elever spelar glatt brädspel på ett bord utomhus.

Förberedelser

Här kan du läsa mer om färdighetstestet och de förberedelser du behöver ha gjort inför det.

 • Du ska framföra en låt som du valt själv. Du sjunger eller spelar den på ditt huvudinstrument. Du kan spela eller sjunga till backingtrack (Spotify, Youtube etc.). Söker du sång kan du också välja att låta oss kompa dig. Vill du ha komp av juryn behöver du ha med dig noter/kompskiss på låten i din tonart.

 • Under ditt test kommer du också att få genomföra en gehörsövning. Den delen av färdighetstestet kan du inte förbereda dig inför, men vi kommer att leda dig genom de olika momenten.

 • Trummor, gitarr, bas, piano/keyboard finns att låna på skolan. Vill du söka på något annat instrument, t.ex. blås- eller stråkinstrument, får du ta med ditt egna instrument. Har du spelkunskaper i fler instrument så finns det också möjlighet att visa upp dessa för oss.

 • När du gjort färdighetstestet kommer du få en poäng. Poängen läggs sedan samman med ditt meritvärde från grundskolan. Du kan få max 320 poäng på testet, vilket betyder att det väger lika tungt som dina betyg i antagningen.

Har du frågor?

Om du har frågor eller funderingar är du varmt välkommen att kontakta oss.

Besök oss

Är du nyfiken på Rytmus? Besök oss på Öppet hus eller på en Prova på-dag så får du se våra lokaler, lära dig mer om vår skola och känna på Rytmusandan.