Rytmus

Tips till föräldrar

I höst ska ditt barn välja gymnasium. Kanske väcker det tankar om hur fort tiden går, hur du själv tänkte kring ditt gymnasieval eller vilken utbildning som ger ditt barn bäst förutsättningar inför framtiden. Idag finns det det en djungel av olika utbildningar som låter barnen utvecklas inom specifika intressen och som samtidigt ger behörighet till högskolan. Oavsett om valet är självklart eller inte för ditt barn kan det vara svårt att veta hur man som förälder ska tänka. Hur mycket ska man tycka till?

Vi frågade våra elever på Rytmus om hur man som förälder ska tänka inför sitt barns gymnasieval. Innan de valde vår skola har de varit på öppna hus och varit “prova-på-dag” och jämfört olika skolor och utbildningar. De vet precis hur ditt barn tänkte och hur de vill att föräldrar ska tänka. Vi har samlat deras fem bästa tips.

1. Stötta! 

Stötta ditt barn i hens val och vad hen vill göra. Visa att du är intresserad!

2. Pressa inte. 

Pressa inte ditt barn att välja något hen inte vill välja, även om du vill väl.

3. Gymnasievalet är inte världens ände

Kom ihåg att gymnasievalet inte är ditt barns viktigaste val i livet. Det är okej att välja fel och känna att man vill byta till något annat, som kan vara en del av processen att hitta rätt.

4. Låt ditt barn välja. 

Uppmuntra gärna men kom ihåg att det är inte du som förälder som ska göra valet. Lyssna på vad ditt barn har att säga och välj inte åt hen. Rytmus elever drivs av sitt stora intresse för musik och har stor passion för sin utbildning, flera fortsätter inom musiken men en del väljer att plugga vidare på högskolan då utbildningarna är högskoleförberedande. 

5. Engagera dig i ditt barns gymnasieval. 

Se till att ditt barn väljer skola av rätt anledningar och sök information om skolorna hen väljer mellan. Följ med på öppet hus, var aktiv och ställ frågor, speciellt om ditt barn själv inte vågar fråga.

Vill du prata med en SYV? Boka in en tid via snackamedsyv.se

Våra skolor

Rytmus Borlänge

Rytmus Göteborg

Rytmus Malmö

Rytmus Stockholm

Rytmus Örebro