Program

Här kan du se vilka program som finns på Rytmus i Stockholm

Välj den inriktning du är intresserad av

Estetiska programmet - Musik - Vokalmusiker/Vocal group

En möjlighet för dig som vill sjunga på Rytmus!

Detta är grenen för dig som tycker om att sjunga och uppträda tillsammans med kompisarna i den lilla ensemblegruppen och för dig som också tycker om att sjunga i den stora kören.

Denna gren erbjuder dig att få sjunga kända låtar från de stora ensembleartisterna men även få upplevelsen av hur taket lyfter när du tar ton med dina körkompisar.

Givetvis kommer du och dina kompisar att få medverka på olika Rytmus arrangemang i skolan men också åka ut på roliga events förlagda utanför skolans dörrar.

Detta blir möjligt när du väljer Vokalmusiker/Vocal group.

  • Läs mera

Estetiska programmet - Musik - Singer/Songwriter

Skriv och sjung dina egna hits!

Visst är det kul med covers. Men inget slår känslan av att göra egna låtar, eller hur? Singer/ Songwriter är den perfekta grenen för dig som vill vässa din talang. Och den som gör den färdiga låten bäst på scen ska naturligtvis vara – du!

Att göra en bra låt är inte lätt. Ens för proffsen. Det kräver inte bara kreativitet och bra idéer utan också kunskap. Vi lär dig mer om musikteori, byggstenar som skapar rätt helhet, varför vissa ackord och toner låter så läckert tillsammans och hur man arrangerar för att maximera slutresultatet. Rösten är naturligtvis ett viktigt verktyg, men vi lägger också stort fokus på att du ska kunna kompa dig själv på gitarr eller piano. Och hur du ska fånga en publiks intresse när du uppträder med dina kompositioner. Ja, hur du bäst når ut med det du skriver på ett slagkraftigt sätt.

Du kan få möjlighet att spela in egna låtar, lära dig vad som behövs för att producera musik och hantera musikteknisk utrustning. Låtskrivande handlar trots allt om en kreativ process som börjar med några trevande toner men som ska landa i ett färdigt konstverk.

Både live och på platta. Men ingen låtskrivare är en ö. Denna gren ger individuell träning i ett större sammanhang. Du får också skapa musik tillsammans med andra, för olika typer av sammanhang och i alla tänkbara stilar. Det ger dig nya vyer och influenser – även om du redan hittat din egen personliga nisch!

  • Läs mera

Estetiska programmet - Musik - Musikproduktion

Låt studion bli din hemmaplan

Ja, numera kan du bära med dig en studio var som helst. Mycket av det du behöver för att skapa musik på högsta nivå ryms i din dator. På Rytmus får du dessutom lära dig att hantera all utrustning i våra professionella studios.

 

Varför musikproduktion?

När du läser musikproduktion får du en bred och relevant kompetens inom musikbranschen – så som den ser ut idag. I rollen som musikproducent jobbar du ofta med produktioner och artister både vid den initiala skapandeprocessen i studio och även vid
framförandet live. Elever som kommer till Rytmus har olika bakgrund. Vissa har ett tydligt instrumentperspektiv, medan andra har arbetat sample-baserat och kanske börjat DJ:a. Men oavsett inriktning och vägval ska alla ha möjlighet att utvecklas och få utrymme för sin egen kreativitet. Därför inför vi nu möjligheten att ha dator som huvudinstrument.

 

Om grenen

På grenen Musikproduktion utvecklar du dina kunskaper i att använda samplers och sequencer i ensemble och studiomiljö. Du lär dig exempelvis inspelningsteknik av akustiska instrument, mixning och mastring. Vi producerar med din dator i moderna musikgenrer. Du gör ljuddesign både på och framför scen som ljudtekniker under våra konsertarrangemang. På Rytmus arbetar vi givetvis med ”State of the art”-utrustning, både vid studioproduktion och i ensemblesituationer. Alla elever får dessutom en bärbar dator av skolan – och alla relevanta programvaror som behövs för att skapa fantastisk musik!

  • Läs mera

Estetiska programmet - Estetik och media - Medieproduktion

Rytmus möter många elever som är intresserade av musik men också bild, film och digitala konstarter. Sedan ett par år erbjuder vi därför en specialiserad medieutbildning i Stockholm.

Inriktningen estetik och media är grunden för en bred medieutbildning. Du utvecklar din förmåga att kommunicera med digitala verktyg. Ljud, bild och berättande står i centrum. Du får möjlighet att uppleva, tolka och reflektera över digitala uttryck ur olika perspektiv samt möta, använda och skapa digitala produkter.

  • Läs mera

Estetiska programmet - Musik - Instrument/Sång - Stockholm

Vässa ditt sätt att spela eller sjunga

Den här inriktningen fokuserar på ditt huvudinstrument och på hur du använder det – både enskilt och tillsammans med andra i olika gruppsammanhang.

 

Du får ägna dig åt inspirerande och nyttigt ensemblespel under tre år, samtidigt får du självklart enskilda lektioner på ditt instrument under din gymnasietid. Många elever som läser grenen väljer dessutom till ett bi-instrument i sina individuella val för att bredda sig.

 

Vi jobbar utifrån elevens förutsättningar och fångar upp och utvecklar varje enskild elevs unika röst eller spel. Stort fokus läggs på att du ska hitta ett eget personligt uttryck. Du kommer att bredda dig musikaliskt och jobba med många olika musikstilar – allt ifrån blues och jazz till RnB, hiphop och modern pop.

 

Inom den här grenen jobbas det också mycket sceniskt, såväl inom den enskilda undervisningen som i gruppsammanhang. I ensemblespelet tränar du inte bara på att spela låtar tillsammans med andra. Du utvecklar också förmågan att kommunicera – med en publik och med dina medmusiker.

 

Att stå på olika scener och genomföra många konserter ger dig bra scenvana och även grundläggande kunskaper i att arrangera konserter. Efter dina studier på Rytmus har du helt enkelt en stabil grund att stå på för ditt fortsatta artisteri!

  • Läs mera