×
 

En elev spelar elgitarr och tittar koncentrerat ner på gitarrens hals.

Färdighetstest - Instrument/sång

Alla som söker till oss blir kallade till ett färdighetstest som genomförs under vårterminen. Kallelsen kommer med vanlig post några veckor i förväg. Du får poäng på testet (max 320 poäng) som sedan läggs ihop med din meritpoäng från grundskolan.

Hur ett test går till

 • När du kommer till skolan anmäler du dig i receptionen och blir hänvisad till där du ska vara. Du får sedan träffa lärare som tillsammans med dig genomför testet. Testet tar ungefär 20 minuter att genomföra.

  Två elever sjunger och spelar trummor.
 • Du får framföra en låt samt göra härmövningar och/eller enklare improvisationsövningar. Du som har instrument får också visa vilka förkunskaper du har gällande enkel notläsning. Sedan musicerar vi tillsammans som en del av testet.

  En grupp elever sjunger och dansar tillsammans kring ett bord.
 • När testet är klart sätter vi oss ner och avslutar med en trevlig pratstund tillsammans.

  En grupp elever spelar glatt brädspel på ett bord utomhus.

Förberedelser

Här kan du läsa mer om de förberedelser du behöver ha gjort inför färdighetstestet. Det är viktigt att du kommer förberedd.

 • Förbered en valfri låt som du känner dig trygg med att framföra, gärna utantill. Om du söker på ett instrument vill vi att du har med dig ditt eget instrument. Trummor och piano finns dock på plats på skolan. Om du vill bli kompad av någon av lärarna i juryn vill vi att du har med dig noter eller kompskiss i rätt tonart. Det går också bra att spela/sjunga till en bakgrund som du har med dig på din telefon eller på ett USB-minne. 

 • Under ditt test får du göra härmövningar och/eller enklare improvisationsövningar. Dessa kan du inte förbereda dig för innan testet. Vi kommer förklara för dig hur det går till på plats.

Har du frågor?

Om du har frågor eller funderingar är du varmt välkommen att kontakta oss.