”Älskade min tid på Rytmus”

Före detta rytmuseleven Cornelia Jacobs blir fotograferad i en grön studio.

Cornelia Jakobs sprang rakt in i våra hjärtan i Melodifestivalen 2022 med sin dunderhit ”Hold Me Closer”. Efter att ha vunnit tävlingen blev hon favorittippad i Eurovision Song Contest och slutade som fyra. Men hennes musikaliska resa startade långt innan dess, med ett tre års stopp på Rytmus Stockholm.

Hej Cornelia, du gick på Rytmus i Stockholm – när var detta? Vilken gren gick du?

 – Hej! Jag gick Sång-linjen och tog studenten 2011. 

Har du något speciellt minne från din tid på Rytmus? 

– Massor! Älskade min tid på Rytmus. Ett starkt minne är när jag gick ettan och några killar i trean skulle göra Mötley crew på Live night men hade ingen Vince Niel, så jag fick hoppa in med pappas leopard-tights och nitpung. Gjorde min första och än så länge enda stage-dive på det giget. 

När fick du upp ditt intresse för musiken? 

– När jag var typ 5 eller 6 år.

Har du alltid velat bli artist?

– Ja, absolut. Jag har aldrig haft en plan b. 

Var finner du inspiration för att skriva musik?

– Överallt och ingenstans. Livet. Ibland sker det i duschen, ibland på tåget, ibland precis när man ska somna. Det kommer lite när det vill. 

Vilka är dina största influenser när det kommer till artisteriet? 

– Det går i perioder. Just nu är det mycket Oasis, Cardigans, Alt-J bl.a. Det har också varit mycket Susanne Sundfør, Nina Simone och The Killers, och allt möjligt av olika slag. 

Vilken är din favoritlåt just nu?

– ”Healing Sounds: Cleans the Aura and Space. Removes all negative energy”

Berätta om processen att skriva “Hold Me Closer” – vad är hemligheten bakom en hit?

– Jag, Isa Molin, som jag varit bästis med i 17 år som också gick på Rytmus, och David Zandén sågs i Davids studio på eftermiddagen för jag och Isa är inga morgonmänniskor och hade suttit och skrivit på en annan låt halva natten. Efter att vi hade pratat ett tag om vilken riktning jag hade som artist tog David fram en grund till ett track som han trodde skulle passa. Först skrev vi en annan låt som vi fick råfeeling på. En vecka senare sågs vi igen för att skriva klart de ofärdiga delarna, men då hade alla fått känslan av att refrängen inte kändes riktigt rätt för mig, så vi la en hel dag på att försöka skriva om den. Tillslut materialiserade sig refrängen och då kändes det lätt att få till verserna när vi hade riktningen och temat.

Efter det träffades vi en dag till för att skriva klart texten. Jag var just då mitt i ett jobbigt uppbrott med en person som jag hade haft en av och på-relation med under året, så det föll sig väldigt naturligt att skriva om det eftersom alla känslorna fanns så nära tillhands. Spontant tror jag att hemligheten bakom en hit är att inte lyssna på vad andra vill att man ska göra, utan att man vågar lyssna till sig själv och följa sin instinkt om vad man själv tycker är bra. Då kan det bli genuint och det tror jag att folk känner. Så gjorde vi med den här låten. Den enda ramen som vi höll oss till var att den inte fick vara längre än 3 minuter för att få plats i melodifestivalens format. I övrigt gjorde vi precis vad vi kände för.

Hur kändes det att sedan vinna Melodifestivalen? 

– Helt otroligt, jag tror inte jag fattat det än. 

Hur förberedde du dig för Eurovision Song Contest i Italien? 

– Efter finalen i Sverige gjorde jag massa resor runt i Europa på olika Eurovision-event, massa intervjuer och mycket planering inför både eurovision och det som kommer nu i form av nästa singel och min sommar-turné. 

Vad skulle du ge för tips till någon som vill arbeta inom musikbranschen? Vad ska man tänka på?

– Följ din vision. Skapa musik som du älskar. Lyssna inåt och lita på magkänslan. Om du älskar pengar – välj ett annat jobb. Om du inte är villig att slita som ett djur och ha långa perioder då det känns som allt du gör är skit – välj ett annat jobb.

Har ditt liv förändrats något efter din vinst i Mello?

– Allt och inget. Jag gör det jag alltid gjort men med fler som lyssnar och med fler personer i teamet. Vilket är sjukt lyxigt när man i många år gjort allt själv!

Vill du läsa mer?

Se alla nyheter