"Jag har tagit toner jag aldrig trott att jag kunnat ta"

Eleven Mira står på en snöig gata och tittar in i kameran.

Mira går årskurs 3 på Rytmus Örebro och läser grenen Instrument/Sång. I intervjun berättar hon varför hon sökte till Rytmus och ger tips till den som ska välja gymnasium.

Varför sökte du Rytmus?

– Jag har alltid haft ett intresse för sång och musik. Från tidig ålder levde jag ut mina fantasier av att bli en artist, genom att framträda låtar på låtsasengelska för vänner och familj. Sen gick jag i kör. Men det räckte inte för mig och snart skulle jag gå ut 9an och välja gymnasium, vad finns det för gymnasieskolor som man har sång som ämne? RYTMUS!! Rytmus Örebro, en skola jag aldrig hade hört talas om tidigare, förrän en släkting kom till mig och berätta att "den skolan, den skulle passa dig Mira". Så jag sökte! The rest is history.

Varför valde du programmet du går och vad får du lära dig?

– Jag valde instrument/sång för att jag älskar att sjunga. Det kan låta lamt och jag gillar gärna att säga att jag inte kan sjunga. Men i bakhuvudet finns ändå den där rösten alltid kvar " jag kan sjunga, jag är bra på att sjunga", den rösten har blivit klarare genom åren och jag kan säga med säkerhet att mina sånglärare på Rytmus Örebro har hjälpt mig att lyssna på dem rösterna och tro på dem. Jag har lärt mig att jag verkligen kan mer än vad jag tror, jag har tagit toner jag aldrig trott att jag kunnat ta. Det handlar inte om att jag inte kunnat, det handlar om att jag inte har trott och det är något som är svårt att lära ut, men Rytmus Örebro lyckades!

Vad ska man tänka på när man väljer gymnasium?

– Följ din egna vilja, gå inte en linje bara för att dina kompisar ska det! Tänk långsiktigt. Är det något du kommer vilja göra i framtiden? Är det något du skulle orka att plugga i 3 år med? Glöm inte att du ska ha kul också, du kan få vänner för livet på gymnasiet.

Vad är det bästa med ditt program?

– Bästa är ju att vi kan skapa något fantastiskt med bara våra röster. Att det uppmärksammas att sång/röst också är ett instrument och jag har verkligen lärt mig att spela det instrumentet här på Rytmus Örebro, tillsammans med likasinnade. Jag har ju såklart utvecklats mest i sång, men även hur man framför låtar, vad det är för känsla och vad jag vill förmedla.

Varför ska man söka till Rytmus? Nämn topp tre anledningar!

– 1. Lärarna är underbara! 2. Det är så familjärt och nära, Rytmusandan! 3. Så sjukt bra musiklärare som är så peppande och bra på det de gör.

Berätta om Clinics!

– Trevligt att se hur det kan se ut för en jobbande artist. Man kan bli inspirerad och få ett hum om det är något man själv skulle vilja jobba med. Man får även chans att ställa frågor, det är ett bra sätt att få höra om hur just de blev artister.

Beskriv Rytmus med en låt!

– Boogie wonderland- Earth wind and fire, The emotions. Det är ett boogie wonderland de flesta dagarna, de andra dagarna kan va som svensk prog.

Vad tycker du om gemenskapen på skolan?

– Rytmusandan! Vi är en stor familj. Det gör att många känner sig trygga med att vara vem man vill och uttrycka det.

Vad vill du göra efter studenten?

– Planen är att ta ett år där jag bara jobbar, sedan bär det åt London, vad jag ska göra där...det är ingen som vet!

Läs fler clinics och nyheter