×
 

Hoppa till innehållet

Färdighetsprov - Singer/Songwriter

Alla som söker till oss blir inbjudna till ett färdighetsprov. Testerna brukar hållas i mars det läsåret man går i årskurs 9. Färdighetsprovet innebär att du får chansen att visa dina musikaliska förkunskaper och genom det boosta dina betygspoäng från grundskolan med en musikpoäng.

Kallelsen till färdighetsprovet kommer via brev till den adress du är folkbokförd på.

Elever framför en sång med gitarr och piano på en scen.

Hur ett test går till

 • När du kommer till skolan tar vi emot dig och visar dig till den plats du ska vara på. Vi berättar om hur stunden på skolan är upplagd och när du ska göra ditt färdighetsprov.

  Två elever sjunger och spelar trummor.
 • Du får träffa lärare som tillsammans med dig genomför testet. Du får sjunga/spela och göra ett gehörstest. Utöver det så pratar vi lite om vad du har för musikaliska förkunskaper och om du har något särskilt mål med din utbildning.

  En grupp elever sjunger och dansar tillsammans kring ett bord.
 • Vi gör en gemensam workshop med en aktivitet kopplad till utbildningen.

  En grupp elever spelar glatt brädspel på ett bord utomhus.

Förberedelser

Här kan du läsa mer om de förberedelser du behöver ha gjort inför färdighetsprovet.

 • Det här momentet är en härmningsövning och görs i samband med att du träffar musiklärarna. Det är en del av testet du inte kan förbereda inför, lärarna kommer på plats förklara hur det går till och leda dig genom momentet.

 • Utöver din valfria låt ska du välja en av de obligatoriska låtarna som finns listade här nedan. Vill du ändra tonart på de obligatoriska låtarna säger du bara till lärarna vid Färdighetsprovet. De kompar dig gärna på den obligatoriska låten och även på din egenvalda om du önskar det.

  Obligatoriska låtar:

  Sång

  Make you Feel My Love – Spotify – YouTube-karaoke

  Don’t start now – SpotifyYoutube-karaoke

  Cold coffee – SpotifyYoutube-karaoke i F#Youtube-karaoke i E (en hel tonart ner)

  Late night talking – SpotifyYoutube-karaoke originalYoutube-karaoke lägre tonart

  Noter – Sång

  Noter – Make you Feel My Love

  Noter Don’t start now

  Noter Cold coffee F#-dur

  Noter Cold coffee E-dur

  Noter Late night talking kommer snart…

 • På Färdighetsprovet ska du framföra en egenskriven låt som du kompar dig själv på med något instrument (Ex piano, gitarr, ukulele etc). Det behöver inte vara en helt klar låt om du inte har det, det kan t.ex. vara en refräng eller en vers etc. Om du vill ha ytterligare komp på din egenskrivna låt tar du med en ackordskiss på låten vid provtillfället.

  TIPS!

  Öva så mycket du kan på låten/låtarna så du känner dig väl förberedd till du kommer till Rytmus. På skolan finns det instrument att låna men har du ett eget instrument är det en rekommendation att du använder det, då du är mest van vid hur det instrumentet känns och låter.

 • På skolan har vi mikrofon, gitarr, bas, keyboard/piano och trummor. Är det något annat instrument du spelar så behöver du ha med det själv.

Har du frågor?

Om du har frågor eller funderingar är du varmt välkommen att kontakta oss.

Besök oss

Är du nyfiken på Rytmus? Besök oss på Öppet hus eller på en Prova på-dag så får du se våra lokaler, lära dig mer om vår skola och känna på Rytmusandan.