Rytmus

Est.
1993

Vår historia

Rytmus historia startade 1993 som en av Sveriges första friskolor i Stockholm. Idag finns i dag även i Göteborg, Malmö, Örebro och Borlänge. På Rytmus musikgymnasim läser du det estetiska programmet och väljer mellan inriktning musik och i Stockholm även inriktning media.

Året är 2017

Rytmus slår upp portarna i Borlänge

Rytmus musikgymnasium utvecklar och berikar svenskt musikliv och eleverna går vidare till högskolor och universitet över hela världen. Några av de elever som tidigare gått på skolan är Tove Lo, Icona Pop, Wiktoria, Sarah Dawn Finer, Molly Sandén, Erik Hassle och Andreas Moe.

Tillsammans kommer vi att skapa framtidens skola

- Anna Ek, rektor Borlänge

quote
Året är 2011

Rytmus startar en skola i Örebro

Den har snabbt blivit skolan dit musikintresserade från Närke och Värmland söker sig.

Det estetiska programmet är högskoleförberedande och efter examen är du redo för studier inom konstnärliga, humanistiska och samhällsvetenskapliga områden. Estetiska programmet är också en öppning till yrken man kanske inte tänker på. Att kunna skapa kontakt med en publik är idag ett viktigt verktyg och utbildningen gör att du kan närma dig olika yrken och utbildningar på ett nytt sätt.

Entreprenörskap är ett annat område som ger dig möjlighet att utveckla din nyfikenhet, kreativitet, nyskapande och lust. Många lärare på Rytmus arbetar även som musiker eller producenter och vi ger ofta clinics med artister och andra inspirerande föreläsare.

Förberedda för högre studier och musikutövande

- Malin Hussmo, rektor Örebro

quote
Året är 2009

Göteborg får äntligen också en Rytmusskola

Rytmus finns i nya renoverade lokaler mitt i centrala Göteborg. I det ombyggda tingsrättshuset på Postgatan är nu det som tidigare var strikt säkerhetssal fyllt av musik. Andra salar är för klassrumsundervisning och vi har byggt ljudisolerade ensemblerum och studios. Lokalerna är på nästan 2000 kvm och arkitekter och akustikkonsulter har arbetat med utformningen så vi har fått precis den skola vi vill ha. Hit söker sig musikintresserade från hela västkusten.

Kreativiteten genomsyrar allt

- Niklas Odén, rektor Göteborg

quote
Året är 2008

Rytmus etablerar sig i Malmö

Rytmus har skapat flera unika grenar inom musikinriktningen på det estetiska programmet. Som elev kan man idag utifrån eget intresse fokusera på sitt huvudinstrument, studioarbete eller låtskrivande. Det sättet att arbeta har kopierats av många andra musikgymnasier i Sverige.

Genom en stark tro på att en trygg miljö där elever och lärare stöttar varandra är den bästa grogrunden för att utvecklas formar vi en skola med såväl värdegrund som resultat i fokus.

Mod att våga, lust att skapa och kunskap att genomföra

- Martin Thuvesson, rektor Malmö

quote
Året är 1997

Live Night skapas

Vi ville skapa ett unikt tillfälle för alla elever i årskurs 3 att få en möjlighet att få uppträda live. Sedan dess har Live Night återkommit som ett årligt event och utvecklats från det lilla clubarrangemanget till en komplett musikfestival.

Året är 1993

Rytmus startar en av de första friskolorna i Sverige

Då 1993 var det ett helt nytt grepp med musikutbildning på gymnasienivå och intresset från elever var stort redan från start.

Skolan låg då i Münchenbryggeriet i Stockholm. Vi hade redan från början fokus på afroamerikansk musik, dvs pop, rock, blues, jazz mm. Viktigt var individuell undervisning på huvudinstrument och en bredd i ensembleundervisningen. Lärarna har från start haft dubbla karriärer, både som erfarna pedagoger och aktiva musiker. Eftersom alla elever läser det estetiska programmet skapas en särskild samhörighet. Ofta kallas den ”Rytmusandan”.

Stor familjekänsla och en individanpassad skola

- Lars Ljungman, rektor Stockholm

quote