Rytmus

Vocal
Group

Rytmuselev gör musikaldebut på Intiman

Våren 2018 har den klassiska musikalen Sound of Music premiär på Intiman i Stockholm. En av rollerna spelas av Linnéa Tannergren, som läser andra året på Rytmus nya inriktning Vokalmusiker/Vocal Group.

– Jag ska spela Liesl som är den äldsta dottern i familjen von Trapp, som musikalen handlar om. Det har alltid varit en dröm att få stå på de stora scenerna men jag hade ingen tanke på att det skulle ske så tidigt. Jag blev jätteförvånad när jag fick rollen, men också otroligt glad, berättar hon.

Linnéa Tannergren tillhör den första årskullen som läser inriktningen Vokalmusiker/Vocal Group på Rytmus i Stockholm. Den riktar sig till elever som älskar att sjunga, både i kör och solo.

– Vi har andra sånglinjer på skolan också, men på den här är det extra mycket fokus på stämsång. Eleverna sjunger både i storkör och i lite mindre grupper, och alla får även individuell sångundervisning, berättar läraren Ulrika A. Rosén som är ansvarig för inriktningen.

Rytmuselev gör musikaldebut på Intiman

En bred musikutbildning

Sången är elevernas huvudinstrument och målet är att de ska utvecklas till självständiga vokalmusiker.

– Många älskar att sjunga, men det är inte alla som vill ställa sig längst fram och sjunga i ett band med en gång. På den här inriktningen får eleverna jobba med att utveckla sin egen sång i första hand och efter tre år har de en bred och gedigen musikutbildning i bagaget, säger Ulrika A. Rosén.

Linnéa Tannergren & Ulrika A. Rosén

För Linnéa Tannergren var Rytmus ett givet val när hon sökte gymnasieskola.

– Jag var här på öppet hus och kände direkt att det fanns en skön energi på skolan. Det verkade dessutom vara fina relationer mellan lärare och elever, berättar hon och fortsätter.

– På Rytmus har jag lärt mig att ha självförtroende och vi elever får mycket scenvana, vilket givetvis är viktigt att träna på om man vill ha en karriär inom musik, säger Linnéa Tannergren.

Ulrika A. Rosén skiner upp när Linnéa berättar om sin personliga utveckling.

– Vi jobbar mycket med den personliga resan och det känns fantastiskt när elever berättar att de har fått ökat självförtroende. Musiken och sången är naturligtvis helt central på utbildningen men vi fokuserar också på respekten för varandra, ansvarstagande och förmågan att kunna leda. Det är viktiga egenskaper att ha med sig oavsett vad man ska jobba med i framtiden, säger hon.

”Vi är otroligt stolta”

Just nu pågår förberedelserna inför Sound of Music-premiären för fullt – varje kväll. Linnéa Tannergren kommer att uppträda varannan helg fram till april. Att få vara en del av en professionell musikaluppsättning är utvecklande, menar hon.

– Jag har lärt mig massor och jag är väldigt tacksam över att få vara med. Jag har stått på scen i olika sammanhang tidigare, men detta är något helt annat. I rollen som Liesl von Trapp behöver jag även dansa och agera, det är teater, inte bara sång. Det är verkligen jätteroligt, säger Linnéa Tannergren.

Ulrika A. Rosén får frågan om hon planerar att gå och se Sound of Music under våren.

– Helst varje kväll! Vi är så otroligt stolta och lyckliga, jag skrek rakt ut när jag fick beskedet att Linnéa fått rollen. Vi ser att hon är helt perfekt för den och det är ett stort äventyr hon har framför sig. Det är en speciell känsla att se sina elever göra en utvecklingsresa i det offentliga rummet, säger hon.