Molly Sandén slog igenom redan innan hon hade gått ut skolan. Karriären har sedan dess bjudit på många höjdpunkter, bland annat medverkan i Melodifestivalen. Men trots scenvana och självförtroende var hon väldigt nervös första dagen på gymnasiet.

Under högstadiet gick Molly Sandén på en ganska strikt skola där det var tydligt fokus på pluggandet. Inför valet till gymnasiet stod det mellan Södra Latin och Rytmus.

– Jag hade sjungit i kör i många år och ville utvecklas som soloartist och jag var också sugen på musikproduktion, berättar hon.

Det var när hon hälsade på hos Rytmus och tittade på uppspelet som det blev solkklart. Skolans breda stil tilltalade henne.
– Jag skäms inte för att jag alltid har haft en bred musiksmak och gillar kommersiell musik. Rytmus kunde erbjuda allt – från jazz, till hårdrock och pop. ”Det är här jag vill gå”, så kände jag när jag var på besök.

Molly Sandén slog igenom redan innan hon hade gått ut skolan

Foto: Pressbild.

Molly sökte och kom på audition. Nervöst förstås, men en förstående jury gjorde henne trygg.

– Känslan i rummet var att lärarna hoppades att det skulle gå bra för oss. Det är viktigt, tycker jag, för man är inte som bäst när man får för kritiska ögon på sig.

Det var första gången som hon märkte av ”Rytmus-andan”.
– Det är lekfullt och avslappnat på skolan, det är ingen som tittar snett och det är inte tävlingsinriktat. Jag kände en vi-känsla redan från starten.

Trots detta var det förstås pirrigt under första skoldagen, vilket inte är särskilt konstigt.

– Jag var jättenervös, det ska jag inte ljuga om. Det var så mycket på en gång och även om jag var förväntansfull var det också läskigt. Jag funderade på om jag skulle hitta någon att hänga med eftersom jag inte kände någon på skolan sedan tidigare.

Molly slog igenom redan under skoltiden och deltog faktiskt i Melodifestivalen 2009, samtidigt som hon pluggade på gymnasiet.

– Hade jag inte haft turen att ha förståelse lärare som också jobbar i branschen hade det aldrig gått. Jag kände supporten och förståelsen från skolan.

Trots att Rytmus förstås erbjuder många kurser inom musik är det inte det som Molly tar med sig mest. Istället är det lektionerna kring eget företagande som hon verkligen har nytta av fortfarande.

– I vår bransch är många egna företagare och det var kul att lära sig om hur man ska tänka när man driver eget, hur man lägger budgetar och hur det fungerar med skatt och moms.

Det främsta minnet från studietiden är annars ”Live Night”, som är treornas musikprojekt som avslutar gymnasietiden.

– Under tre dagar var det musik överallt, repetitioner och sena kvällar. Jag kommer ihåg det som en väldigt rolig tid i livet – jag glömde att jag gick i skolan. Många blomstrade upp under de dagarna och vågade testa nya genrer. Det var riktigt mäktigt.