Rytmus

När
var
hur?

Gymnasievalet

Dags för dig att göra ditt gymnasieval? Vad kul! Det är inte bara val av en utbildning utan också en ny skola, en ny miljö, nya klasskamrater och nya lärare. Enkelt kan en säga att det inte bara är ett val utan många små val som du behöver fundera kring. Därför är det viktigt att tänka på att det är dig det ska kännas rätt för. Det är din ­gymnasietid. Det är ditt val.

Ställ många frågor och jämför olika alternativ. Vill du lära känna en skola lite bättre inför ditt val så kan du anmäla dig till en prova-på-dag. På skolan där du går idag finns dina lärare, kurator och studie- och yrkesvägledare för stötta dig i ditt val.

Allt börjar med ett lösenord

När det är dags att göra ditt gymnasieval kommer du få ett lösenord hemskickat. Detta gäller dig som är elev i någon av landets grundskolor. Med hjälp av ditt lösenord loggar du in på webben för gymnasieantagning i din kommun för att fylla i dina gymnasieval. Ansökningskod hittar du på respektive skolas information om program. Om du är osäker på vilken antagningsenhet som gäller för dig kan du surfa in på antagningskanslier.se. Där hittar du alla landets antagningskanslier.

spelning av elever filmas

När kan du söka till gymnasiet?

När du kan ansöka till gymnasiet varierar lite beroende på var i landet du bor. Här kan du se vad som gäller för Rytmus skolor. Här hittar du även länkar till gymnasieantagningen per län.

DALARNA

Till ansökan i Dalarna»

SKÅNE

Till ansökan i Skåne»

STOCKHOLM

Till ansökan i Stockholm»

GÖTEBORG

Till ansökan i Göteborg»

ÖREBRO

Till ansökan i Örebro»

Rangordna dina val

När du fyller i din ansökan till gymnasiet måste du rangordna de olika valalternativen. Alltså, det du vill läsa först sätter du som alternativ ett, det du näst helst vill komma in på som alternativ två och så vidare.

Din ansökan till gymnasiet baseras sedan på vilken meritpoäng du har, alltså dina betygspoäng + de poäng du fått på ditt färdighetstest. Räkna ut dina betygspoäng (meritvärde) här. Du kan bara komma in på ett av de val du gjort. Om du kommer in på ditt förstahandsval stryks de andra valen du gjort och kommer du in på ditt andrahandsval sätts du automatiskt som reserv på ditt förstahandsval och de val du rangordnat lägre stryks då.

Porträtt på två glada elever
Elev från Rytmus musikgymnasium sjunger under konsert.

Omvalet - ändra i din gymnasieansökan

Ja, det går faktiskt att ändra sin ansökan till gymnasiet från och med mitten av april till mitten av maj ungefär. Du gör då om samma procedur som tidigare och eftersom du redan lämnat in en underskriven ansökan till gymnasiet så är det bara detta sista val som gäller vid den slutgiltiga intagningen. Om du är nöjd med det val du gjorde i februari ska du inte göra något alls.

Antagningen kommer att baseras på ditt slutbetyg som du får när du tar din examen från grundskolan och de poäng du fått på ditt färdighetstest. Slutbetyget skickas automatiskt till kommunens antagningskansli där också dina poäng på färdighetstestet registreras.