Wiktoria Johansson är den skickliga Borås-dottern med den fantastiska rösten. Hon har varit med i flera Melodifestival-sammanhang och är en av väldigt få artister som gått till final alla tre gånger hon ställt upp. Så det är ingen tvekan om att svenska folket älskar den här blonda sångfågeln. 

Wiktoria började tidigt intressera sig för musik

Wiktoria Vendela Johansson, mer känd som Wiktoria, eller kanske till och med Mello-Wiktoria, är född den 8 november 1996 i Brämhult utanför Borås. Hon har spelat piano och sjungit sedan hon var liten och har i princip alltid haft ett intresse för musik. Hon har varit med i flera talangjakter där hon vunnit vissa. Wiktoria gick på musikgymnasiet Rytmus i Göteborg. 

Wiktoria har varit med i Melodifestivalen tre gånger: 2016, 2017 och 2019 och i Lilla melodifestivalen en gång. Hon har också kopplingar till Eurovision Song Contest fast att hon inte deltagit som artist i tävlingen än. 

Det började med den egenskrivna låten Jag behöver dig som hon deltog i Lilla Melodifestivalen med 2011. Då slutade hon på en fjärdeplats i tävlingen. Wiktoria och hennes vän Hanna Boquist startade bandet Dash4 The Band. De var ambitiösa redan från början och publicerade en cover på Youtube. Så upptäcktes de och Wiktoria fick spela in ledmotivet till Eurovision Song Contest i Malmö 2013. Den låten hette Turn up the Love

Melodifestivalen 2016 – Save Me

I Melodifestivalen 2016 slog Wiktoria igenom på riktigt när hon tog både juryn och svenska folket med storm med den country-inspirerade låten Save Me. Låten var med i deltävling 2 som ägde rum i Malmö och Wiktoria vann deltävlingen och gick direkt vidare till final. I samma deltävling deltog två andra före-detta Rytmus-elever: Molly Pettersson Hammar med låten Hunger och Isa med låten I Will Wait. Båda gick vidare till Andra chansen. Wiktoria kom till slut fyra i finalen. 

Rösten till Vaiana och singlarna: Unthink You och Yesterday R.I.P

2016 var ett stort år för Wiktoria. Då gjorde hon också debut som skådespelare, utöver sin Mello-debut. Hon spelade nämligen den svenska rösten till Vaiana i filmen med samma namn. Wiktoria hann detta år också med att släppa två singlar: Unthink You och Yesterday R.I.P

Melodifestivalen 2017 – As I Lay Me Down

Följande år var Wiktoria med i Melodifestivalen igen. Denna gång med låten As I Lay Me Down. Den här gången var hon med i deltävling 4 i Skellefteå. Även denna gången vann hon deltävlingen och gick direkt till final. Hon slog till exempel Loreen (Vinnare i Eurovision Song Contest 2012) som gick till Andra chansen med låten Statements. Denna gången slutade det på en sjätteplats för Wiktoria. 

Eurovision och I won’t stand in your way

Wiktoria fick trots det vara med på ett hörn av Eurovision Song Contest 2017. Hon fick nämligen leverera Sveriges röster till tävlingen som gick av stapeln i Kiev i Ukraina. 2017 släppte också Wiktoria singeln I won’t stand in your way

Melodifestivalen 2019 – Not With Me

Senast Wiktoria var med i Melodifestivalen var 2019 med låten Not With Me. Wiktoria var med i första deltävlingen som var i Göteborg. Ännu en gång vann hon deltävlingen och gick vidare till final. Med till final var till exempel Rytmus-kollegan Mohombi med låten Hello. I finalen mötte de en till före detta Rytmus-elev nämligen ISA som var med och skrev Malou Prytz låt I Do Me. Wiktoria slutade på en sjätteplats i finalen. 2019 släppte Wiktoria också singeln OMG samt deltog i Sommarkrysset.

I skrivande stund har Wiktoria släppt en av 3 singlar som förväntas komma våren 2020. Det är låten We Don’t Talk. Målet är att släppa ett debutalbum i maj 2020. Wiktoria går i år mot ett sound med mer inslag av pop/RnB vilket hon säger bättre representerar henne som person.

Fakta Wiktoria

Född: 8 november 1996

Från: Borås

Genre: Pop

Skivbolag: MoonMan Records

Gymnasium: Rytmus Gymnasium i Göteborg

Lyssnare per månad (Spotify): 492 600

Foto: Pressbild.