Sarah Dawn Finer är kvinnan som gjort allt redan innan vi visste vem hon var. Nu är hon inte bara en skicklig sångerska med fantastisk röst utan också skådespelare, röstskådespelare och programledare. 

Sarah Dawn Finers familj och bakgrund

Sarah Dawn Finer har alltid sysslat med musik och skådespeleri, redan från barnsben. Hon är född och uppvuxen i Stockholm men hennes familj kommer från hela världen. Sarahs mamma kommer från New York och är psykoterapeut och dansterapeut och hennes pappa kommer från London och är medicinskribent. Sarah använder gärna sitt engelska uttal på förnamnet eftersom det är det hon är döpt till. 

Skådespelade i bland annat Berts dagbok

Sarahs farmor är en skicklig operasångerska, romansångerska och sångarprofessor, och dessutom har Sarah en bror som är koreograf och musikalartist samt en syster som är sångerska. Sarah började som skådespelare i tv-serien Maskrosbarn på SVT 1989. Vissa känner fortfarande igen Sarah från den väldigt populära tv-serien Berts dagbok från 1994 där hon spelade Berts kärleksintresse. Det var när Sarah var 11-13 år och serien avslutades med en film. 

Uppträdde tillsammans med artister innan hon släppte solo-musik

Sarah fick sitt genombrott som soloartist i samband med Melodifestivalen 2007 men innan det var det tydligt att hon var en skicklig sångerska. Hon uppträdde nämligen med stora svenska artister redan tidigare. Peter Jöback, Moneybrother och Robyn är några av de artister hon körat åt. Hon var också med på föreställningar och turnéer tillsammans med Martin Stenmarck, Jonas Gardell och Teddybears bland annat. 

Sarah Dawn Finer i Melodifestivalen samt debutalbum

Sarah debuterade i Melodifestivalen 2007 med låten I Remember Love som kom på fjärde plats. Låten sålde guld som singel, låg etta på Svensktoppen flera andra listor. Samma år släppte hon sitt debutalbum A Finer Dawn som innehöll låten och också det sålde guld. 

Melodifestivalen 2009 – Moving On 

Två år senare, 2009 ställde hon upp igen i Melodifestivalen med låten Moving On. Låten gick till Andra chansen och vidare till final. Sarah slutade på en sjätteplats i Melodifestivalen 2009. Men låten blev den mest spelade på radio det året. Sarah släppte senare det året ett till album med samma namn som låten. Det året var också en annan tidigare Rytmus-elev med i Melodifestivalen, nämligen Molly Sandén

Winterland, Vinterland och Sanningen kommer om Natten 

2010 släppte Sarah sitt tredje album, ett julalbum som hette Winterland och det sålde också guld. Dessutom åkte hon på turné med albumet 2011. 2014 släppte Sarah ett till vinteralbum med många jullåtar, det döpte hon till Vinterland. Mellan vinteralbumen släppte hon albumet Sanningen Kommer om Natten år 2012. 

Programledare

Sarah har inte bara varit med i Melodifestivalen som artist utan också som programledare. Först tillsammans med Helena Bergström och Gina Dirawi 2012, tillsammans med Gina Dirawi som side-kick 2016 samt tillsammans med Kodjo Akolor, Marika Carlsson och Eric Saade 2019. 

Så ska det låta

Sarah har hunnit göra mycket i sin karriär, köra, skriva låtar, sjunga, uppträda och vara programledare. Nu senast har vi kunnat se henne varje vecka i Så ska det låta som programledare. Det har hon varit sedan 2018 och innan det var hon en av de gäster som varit med flest gånger i programmet. Endast Andreas Lundstedt och Jessica Andersson har varit med fler gånger än Sarah Dawn Finer som medverkat 10 gånger. 

Fakta Sarah Dawn Finer

Född: 14 september 1981

Från: Stockholm

Genre: Pop, Soul, Gospel

Instrument: Gitarr och piano

Skivbolag: Roxy Recordings

Gymnasium: Rytmus Stockholm

Lyssnare per månad(Spotify): 303 400