Lundasonen Pauli Jokela är kanske inte så känd i Sverige men han har redan gjort succé utomlands som Paul Rey och han har samarbetat med bland annat Snoop Dogg. Men karriären började på Rytmus.

Paul Rey är Pauli Jokelas artistnamn

Paul Rey kommer från Skåne, närmare bestämt Lund, och föddes Pauli Jokela i maj 1992. Hans mamma kommer från Chile och hans pappa från Finland men Paul själv är Svensk. Paul var rappare tidigare och använde då artistnamnet P.J. Pauls mammas efternamn är Reyes och det är därifrån artistnamnet Paul Rey kommer. 

Uppväxt och hiphopen

Under Pauls uppväxt spelades mycket musik, Pauls mamma, som också bott i Paris, har sjungit i flera band och Pauls bror är kompositör. Som liten började Paul i hiphopens och rappens värld. Som tolvåring besökte han Timbuktus konsert på stora scenen på Malmöfestivalen. Det blev en stor inspiration till lilla Pauli som började sin karriär inom hiphop. 

På gymnasiet gick Paul på Rytmus musikgymnasium. Paul rappade under artistnamnet P.J. i hemmastudios och battlade i Lund under tonåren. Som 21-åring nominerades han till två priser på Kingsizegalan 2013.

Skivkontrakt, Snoop Dogg och Quincy Jones

2015 upptäcktes han i USA genom sin EP Good as hell. Han signades då av amerikanska skivbolaget Epic records. 2017 samarbetade Paul med ingen mindre än Snoop Dogg på singeln California Dreamin. Den legendariska musikproducenten Quincy Jones fick också upp ögonen för Paul. De två är vänner och Jones agerar lite som en mentor åt Paul. Han har nu äran att träffa Quincy varje gång han är på besök i Los Angeles. Quincy Jones är precis som Paul – en hejare på att flyta fritt mellan olika genrer. 

Producerade EP:n Note to Self själv

2017 arbetade Paul tillsammans med Max Thulin, Gavin Jones och Pontus Persson och släppte låten What Good is Love. Paul Reys andra EP Note to Self producerade han helt på egen hand. Den har ett mer akustiskt sound och släpptes 2018. Samma år gjorde han låten Company som också släpptes i en version med Rytmus-kollegan Molly Hammar.

Debut i Melodifestivalen: Talking in my Sleep

I februari 2020 deltog Paul Rey för första gången i Melodifestivalen med låten Talking in My Sleep. Han var med i den andra deltävlingen som ägde rum i Göteborg den 8/2 och gick vidare till andra chansen.

Fakta Paul Rey

Född: 23 maj 1992

Från: Lund, bor nu i Malmö

Genre: Pop (Inslag av soul)

Skivbolag: Warner Music Sweden, tidigare Epic Records

Lyssnare per månad Spotify: 790 000