Tillsammans är Evelina, Lasse, Gustav och Theo – ”Loumina”. De träffades på Rytmus Malmö hösten 2018 och började spela tillsammans någon gång under påsken därefter. Nu släpper de och producerar musik.
Alla i bandet har alltid haft stort intresse för musik, Evelina är sångerska, Lasse spelar gitarr, Gustav är trummis och Theo på bas.
Berätta om ert namn, det är ju lite speciellt!
– Namnet Loumina kommer ifrån att vi satt och genererade ord på Randomwordgenerator.com för att försöka få inspiration till just ett bandnamn. Efter att ha klickat på generera nytt ord cirka 300 gånger dök ordet ”Luminous” (Svenska: Lysande, Ljus) upp och vi insåg då att det beskrev vår musik väldigt bra. Evelina heter även Louise i mellannamn och vi fick därifrån idén att skriva ordet med Lou istället för Lu. Sen bestämde vi oss helt enkelt bara för Loumina eftersom det lät bättre än Louminus.
Vilken genre skulle ni klassa er som, och vilka stora inspirationer har ni?
– Drömig Indie-Pop fast ibland bara raka motsatsen. Vi brukar inte hålla oss inom några ramar. En låt kan börja som en folksång och avsluta som en 80-tals glamrock hit. Vi gör vad vi känner och försöker att inte begränsa oss. Vi har alla väldigt många olika inspirationer till vår musik, framförallt då vi alla har olika bakgrund med musik vi lyssnat på. Om vi skulle nämna några som verkligen sticker ut skulle de vara: AURORA, Simon & Garfunkel, Tingsek, m.fl. Egentligen bara den musik som vi vanligtvis lyssnar på.
Hur skriver ni era låtar?
– Vår låtskrivarprocess varierar extremt mycket. Det kan komma allt ifrån att någon har ett bra riff eller melodi, eller att någon haft en bra eller dålig upplevelse och helt enkelt känner för att skriva om det. Oftast är det en kombination av olika idéer från oss alla som helt enkelt bara funkar ihop.
Hur får ni stöd av era lärare?
– Ja, vi får en massa stöd och support av både lärare och elever. Framförallt av vår produktionslärare Per som ibland kan sitta i flera timmar och ge oss tips på hur vi kan förbättra vår produktion. Det mesta vi spelar in gör vi i skolans studio och det är sällan ett problem. Skulle vi någon gång fråga lärare om hjälp med något så gör de alltid vad de kan för att hjälpa.