Molly Sandén har alltid älskar musik och började som sångerska när hon var 14 i Lilla Melodifestivalen. Nu är hon inte bara artist, utan också röstskådespelare, programledare och låtskrivare. Ett steg på vägen var Rytmus Musikgymnasium i Stockholm.

Allt började med Lilla Melodifestivalen 

År 2006 var Molly Sandén med och deltog i Lilla Melodifestivalen som 14-åring med låten Det finaste någon kan få, hon kom vidare till kval för att presentera Sverige i Junior Eurovision Song Contest. Slutligen kom hon trea i tävlingen. Senare samma år uppträdde hon på Nyårsprogrammet på Skansen. Molly har även medverkat i den “riktiga” Melodifestivalen tre gånger, år 2009, 2012 och 2016.

Debutalbum och debut i Melodifestivalen 

År 2009 blev Molly signad av Warner Music Sweden. Samma år var hon med och tävlade i Melodifestivalen med låten Så vill stjärnorna. Hon ställde upp vid den tredje deltävlingen som gick i Leksand och gick till andra chansen, sedan till finalen i Globen i Stockholm. I finalen slutade hon på elfte plats. Senare släppte Molly sitt debutalbum Samma Himmel tillsammans med låten Så vill stjärnorna. 

Molly Sandén gick på Rytmus i Stockholm och gick ut gymnasiet 2011. Hon har gjort en intervju där hon berättar varför hon valde just den skolan. Samma år valde Molly att byta skivbolag till EMI Music Sweden. År 2013 återvände hon till Melodifestivalen med låten Why am I Crying. Hon deltog i den tredje deltävlingen, då tog hon sig vidare direkt till final och slutade där på en femteplats. Samma år släpper Molly Sandén sitt andra album, Unchained

Mobbningen och låten Freak

Molly tar en liten paus från musiken och blir ambassadör för antimobbningsstiftelsen Friends år 2012. När hon var yngre blev hon mobbad själv när hon gick i balettklass och blev utpekad för sin större figur. Sommaren 2014 gjorde hon comeback till musiken med singeln Freak. Låten handlar om kampen mot dåligt självförtroende, och en text mot utseendefixering och orealistiska kroppsideal. En månad efter release släppte hon sin musikvideo – som visar en historia om den mobbningen hon upplevde inom baletten. Vintern efter släppte hon singeln Phoenix som hade temat att resa sig starkare efter att ha känt sig svag. 

Sen blev det dags för Melodifestivalen igen. År 2016 medverkade Molly Sandén i Melodifestivalen med låten Youniverse. Hon deltog i den fjärde deltävlingen i Gävle tog sig direkt till final och slutade på en sjätteplats.

Musik på svenska och engelska

Sedan blev det åter en liten paus från musiken för att göra andra grejer. Efter melodifestivalen var hon med som programledare för Musikhjälpen 2017. Ett år senare släpptes albumet Större – hennes första album på svenska. För Molly kändes det som ny mark när hon tog steget att skriva på svenska i albumet Större. Molly sa såhär om albumet: 

”Det blir plötsligt naket och ärligt på ett sätt som det aldrig riktigt kan bli på ett språk som inte är ens modersmål. Svenskan är mycket svårare att gömma sig i, det är ju mitt språk – språket jag drömmer på och lever i.” 

Med Större kom ett nytt sound som var mer urbant och rörde sig i RnB världen. Mollys nya sound blev snabbt en succé. 

Film, serier och röstskådespeleri

Utanför musiken har Molly arbetat med andra grejer. Hon har medverkat i många olika program på tv, men även inom film. Molly var bland annat Sveriges kommentator i Junior Eurovision Song Contest år 2009 där hennes syster Mimmi Sandén tävlade. År 2010 spelade spelade Molly Rapunzel i den svensk-dubbade versionen av Disneyfilmen Trassel. Hon spelade även rösten till Teddy Duncan i Disney Channel-serien Lycka till Charlie! och Olivia i Lemonade Mouth som är en Disney Channel Original Movie. Hon har dessutom sjungit en duett med Ola Svensson i sången Du är musiken i mig (You are the Music in Me), som finns med i Disneyfilmen High School Musical 2.

Medverkan i Melodifestivalen, Sommarkrysset, Allsång på Skansen och mer

Utanför Melodifestivalen har Molly Sandén medverkat i många tv-program i Sverige. Efter att ha medverkat i Lilla Melodifestivalen medverkade hon i Sommarkrysset år 2008. Två år senare var hon med i Let’s Dance, trots sin dåvarande starka ”dansfobi”. Dansskräcken är sedan barndomen, eftersom hon blev retad av de andra barnen i den dans- och musikalgrupp hon deltog i. 

Samtidigt som hon var på turné år 2012 med albumet Unchained var hon med på Allsång på Skansen, samma sommar återvände hon till Sommarkrysset den 28 juli, därefter Lotta på Liseberg och slutligen RIX FM Festival i olika städer. Dessutom under samma år Molly programledare för Lilla Melodifestivalen tillsammans med Kim Ohlsson. 

Fakta Molly Sandén

Född: 3 juli 1992

Från: Huddinge, Stockholm

Genre: Danspop, Pop, Powerballad

Skivbolag:  EMI Music Sweden Tidigare: Warner Music Sweden

Baserad: Huddinge, Stockholm 

Gymnasium: Rytmus Stockholm

Lyssnare per månad (Spotify): 1,5 miljoner