Mohombi är den talangfulle artisten från Stockholm och Kongo som samarbetat med hela musikvärlden och bland annat skrivit superhiten Bumpy Ride som ingen kan ha missat. Nu är han aktuell med framträdanden i Melodifestivalen.

Mohombi gick på Rytmus i Stockholm

Mohombi eller som han egentligen heter Mohombi Nzasi Moupondo är en kongolesisk-svensk singer-songwriter. Hans pappa kommer från Kongo-Kinshasa och hans mamma kommer från Sverige. Mohombi är född i oktober 1986 och han växte upp både i Kongo och i Norsborg utanför Stockholm tillsammans med 14 syskon. På Gymnasiet gick han på Rytmus i Stockholm

Mohombi talar 6 språk

Mohombi kan prata 6 olika språk: svenska, engelska, franska, swahili, lingala och spanska. Han är ambassadör till FN:s organisation i FN:s världsmatprogram. Mohombi och hans familj flydde från Kongo när han var 13 år och hans föräldrar var noga med att han skulle få uppleva mycket musik som liten. Efter Rytmus tog han en kandidatexamen i musik på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. 

Mohombi och hans bror Djo Moupondo är duon Avalon

Mohombis bror Djo Moupondo är DJ och de två utgjorde gruppen Avalon. Avalon producerade musik i genrerna dancehall och hiphop med inspiration från Afrikansk musik. Duon vann priser för bland annat bästa grupp i Afrikas motsvarighet till The Grammy Awards. 

Melodifestivalen 2005 

Mohombi gjorde debut i Melodifestivalen 2005 och då tillsammans med sin bror i form av duon Avalon. De framförde låten Big up som har ett intro på språket lingala och innehåller både engelsk och fransk text. Det gick inte jättebra för Avalon och de åkte ut redan i deltävlingen och gick inte vidare till final. 

Signad av RedOne och låten Bumpy ride

När gruppen Avalon splittrades reste Mohombi till Los Angeles där han introducerades för den svensk-marockanske producenten RedOne. Mohombis megahit Bumpy Ride var den första låten att släppas på RedOnes skivbolag 2101 Records. Bumpy ride släpptes 2010. 

Samarbeten med bland annat Nelly, Akon och Pitbull

Mohombi släppte sin debutsingel i Storbritannien Miss Me i oktober 2010. På den låten är den amerikanske rapparen Nelly med. Mohombi har också samarbetat med Akon på låten Dirty Situation. På låten Coconut Tree sjunger artisten Nicole Scherzinger. Mohombi har också samarbetat med Nayer och Pitbull på låten Suave (Kiss me). Mohombi vann en Grammy Award tillsammans med Pitbull för att ha hjälpt till att skriva albumet Dale i kategorin Årets bästa album år 2016.

Melodifestivalen 2019 och 2020

2019 gjorde Mohombi storslagen comeback i Melodifestivalen med låten Hello. Han gick direkt till finalen och slutade på en femteplats. I Melodifestivalen 2019 var också en annan tidigare Rytmus-elev med nämligen Wiktoria med låten Not With Me. I Melodifestivalen 2020 återkom Mohombi igen med låten Winners och gick återigen direkt till final. 2020 ställde också Rytmuskollegan Paul Rey upp i Melodifestivalen med låten Talking in My Sleep och gick till andra chansen. 

Fakta Mohombi Nzasi Moupondo

Född: 17 oktober 1986

Från: Kongo och Norsborg, Stockholm

Gymnasiet: Rytmus Stockholm

Skivbolag: Universal Music, 2101 Records, Cherrytree Records

Lyssnare per månad (Spotify): 1,2 miljoner