Icona pop är girl-power duon från Stockholm som båda gått på Rytmus. De var bekanta med varandra och bestämde sig 2009 för att bilda ett band. De har nu bokstavligen tagit över världen och deras musik har hyllats av medier och presidenter.

Icona pop består av Aino Jawo och Caroline Hjelt

Icona pop består av de två tjejerna Aino Jawo och Caroline Hjelt från Stockholm. 2009 bildade de DJ-duon Icona Pop. Tjejerna är födda 1986 och 1987 och träffades på en fest i februari 2009. Där beslöt de sig för att bilda bandet och efter bara fyra veckor hade de skapat de första låtarna. 

Föräldrar från Sverige, Finland och Gambia 

Gruppen är internationell på många sätt. Både Caroline och Aino är svenskar och är uppvuxna i Stockholm och båda har föräldrar med finsk bakgrund. Carolines mamma är från Sverige och hennes pappa är svensk-finsk. Ainos mamma är från Finland och hennes pappa är från Gambia. Båda gick på Rytmus i Stockholm innan de bildade bandet men i olika år så de var bekanta med varandra sedan innan. 

Genre, musikstil och attityd

Icona pop spelar genren electro-house som de själva sa i början av sin karriär låter som: “hårda galopperande trummor, syntar och klassiska popmelodier”. De vill spela musik som man både kan skratta och gråta till. Kvinnorna är noga med att stå upp för sina värderingar inom feminism, miljöaktivism och djurrättigheter, något som många de mött inom branschen i USA lyft på ögonbrynen åt. Värderingarna delar de med sina tuffa branschkollegor från Sverige som också blivit stora utomlands: Zara Larsson och Tove Lo till exempel. 

Icona Pops debutsingel i London

2011 flyttade de till London där de fått skivkontrakt och jobbade hårt. De släppte sin debutsingel Manners men kom inte riktigt överens med skivbolaget. Sedan släppte de I love it vilket blev deras genombrott. Båda Icona pop-kvinnorna har drömt om att kunna arbeta som musiker sedan de var små. De är kända för att ha fötterna på jorden. De är numera baserade i New York City och Los Angeles men de gillar att komma hem till Stockholm och ladda batterierna. 

I love it spelades av Barack Obama

Icona pop har nu varit ett band i mer än 10 år och de har haft stora framgångar över hela världen. Inte minst i USA där deras hit I love it användes i ett klipp av Barack Obama där han gör narr av sig själv. Raden “I don’t care – I love it” spelades upp till bilder av presidenten som svar på en journalist som hade sagt att “presidenten går sin egen väg”. 

Icona Pop i Trolls och Girls

Caroline och Aino har också gjort rösterna till Satin och Chenille i den animerade filmen Trolls. Både i en version på svenska och en på engelska. Med i filmen är också bland annat Justin Timberlake. Icona pop har också kopplingar till tv-serien Girls i vilken låten I love it också spelas vid ett tillfälle. 

Så mycket bättre 2017

Under åren har duon delat scen med andra världsartister som Miley Cyrus och Katy Perry till exempel. På hemmaplan har de varit med i tv-programmet Så mycket bättre sommaren 2017. Där gjorde de bland annat covers på Sabina Ddumbas låt Not too young, Sven-Erik Magnussons låt Sommar och sol, och Moneybrothers låt They’re building walls around us

Emergency – ett samarbete med Erik Hassle

Icona Pop har också samarbetat med Rytmus-kollegan Erik Hassle på låten Emergency där han var med och skrev och vokaliserade. Emergency släpptes 2015 och den blev också en riktig hit och party-låt som spelades flitigt på klubbar och dansgolv.

Fakta Icona Pop

Medlemmar: Aino Jawo och Caroline Hjelt

Genre: Electro house/electro pop

Skivbolag: Ultra Music, Tidigare: TEN Music Group

Gymnasium: Rytmus Stockholm

Baserade: I Los Angeles och New York City

Lyssnare per månad Spotify: 5,9 miljoner    

Fotograf:Ola Bergengren