Vad är egentligen en genre? Det finns många betydelser av ordet och dessutom finns det många sätt att definiera en genre från en annan. Det går vi igenom lite omkring här. På Rytmus får du möjligheten att lära dig om olika genrer på alla utbildningarna.

Vad betyder genre?

Genre är en underordning av en konstform, eller en typ av en konstform. Till exempel är pop, rock, schlager och hiphop olika genrer av musik. Ibland använder man ordet som motsats till originalitet – alltså att ett verk inte är nyskapat utan låter lite som andra verk. Men oftast används det som en sorts klassifikationssystem. 

Genre uttalas “schanger” eller “sjanger”

Ordet genre kommer från latinets genus som betyder klass, släkte eller kön. Genre stavas likadant på engelska som på svenska men på svenska säger man “schanger” och på engelska uttalas det ungefär “janra”. 

Vad är en genre?

Genrer hjälper oss förstå saker eftersom det sätter dem i ett sammanhang av normer. Ord och hänvisningar kan ha olika betydelse om en pratar om olika saker. Ordet ben är ett bra exempel. Om du ser eller hör det ordet utan att veta i vilket sammanhang det finns kan det betyda olika saker:

  1. stöd för ett bord eller en stol
  2. kroppsdel
  3. benvävnad/skelett

Eftersom vi vet i vilket sammanhang vi pratar om benet kan vi lättare förstå vilket av det vi menar. Genre sätter sammanhang på alla möjliga saker, som musik, text och annan konst. 

Genrer är också klassifikationer på det sättet att vi kan bestämma vilken typ av musik vi gillar. Men genre och kultur är inte samma sak. Bara för att en person gillar rockmusik behöver inte det betyda att hen också gillar andra saker som förknippas med rock. Det kan vara så, men det måste inte vara så. En av de mest uttalade kulturerna som kommer med en musikgenre är hiphop-kulturen. Den startade ur att man började mixa tillsammans olika musik men den började också på en väldigt specifik plats. Fenomenet DJ (diskjockey) härstammar från samma sak. 

Musikgenrer

Hur olika artister, band eller låtar delas upp i genrer är svårt att definiera. Mycket musik har också element från flera genrer och inte bara en. En del musik har också inslag av en genre men tillhör främst en annan. En stor del av popmusik är till exempel blandningar av andra genrer som hiphop och rock. I vissa fall definieras genren av förekomsten av vissa instrument, rock till exempel kännetecknas av gitarrer och elgitarrer. Att lista alla genrer är svårt men här finns en lista från Wikipedia.

Genrer inom andra konstformer

Andra konstformer klassificeras med hjälp av genrer också. Datorspel är ett bra exempel på detta. Strategispel, arkadspel, first-person-shooter, rollspel och MMORPG är exempel på genrer inom datorspel. Det finns också olika genrer av text. Du kan skriva ett brev, en artikel, krönika eller novell. Litteraturvetenskapligt finns dock tre huvudgenrer: lyrik, epik och dramatik.

Filmer och tv-serier kan också delas upp i genrer. Till exempel drama, komedi, dokumentär, action och skräck. Bildkonst kan också delas upp i genrer men här kan det vara svårt att hålla isär begreppen. Det finns olika typer av motiv (genrer) till exempel porträtt eller landskapsmotiv men genremålningar är en specifik sorts målningar. Då skildras motiv från vardagen.

Synonymer till genre

Synonymer till genre kan vara:

  • stilart
  • nisch
  • konstart
  • slag
  • sort
  • område
  • bransch