En del av att öva att spela musik är att spela tillsammans med andra. Det brukar kallas Ensemble.

Vad är ensemble?

Ensemble är franska och betyder tillsammans eller helhet. Inom musik handlar det om en grupp musiker eller artister som samverkar. Det kan också innefatta skådespelare och dansare. Kurser i ensemble på gymnasiet brukar innefatta att du spelar och sjunger tillsammans med andra kurskamrater. Du kan läsa specialkurser i ensemble eller fördjupningskurser i ensemble. Läs mer om det i programplanerna.

Det finns många olika typer av ensembler. Till exempel finns vokalensembler, som oftast är olika typer av körer och vokalgrupper. Alla musikband är ensembler av musiker. Orkestrar är också ensembler; blåsorkestrar, brassband, kammarorkester, musikkår, stråkorkester och symfoniorkester är exempel på sådana. Dansorkester är en orkester/ett band som spelar för en dansande publik. Dansband är samma sak som en mindre dansorkester och det mer moderna ordet för fenomenet. Orkestrar har förekommit inom många olika genrer genom tiderna. Läs om alla sorters orkestrar och dess uppsättningar här.

Synonymer till ensemble

Synonymer till ensemble:

  • sällskap
  • grupp
  • orkester
  • band

Andra betydelser

Ordet ensemble kan också syfta till en kombination av kläder inom mode och design. Det syftar då på en sammansättning av matchande kläder som en kjol och kavaj eller en kjol och en blus. Ordet används inte så ofta längre i detta sammanhang utan är ganska gammalmodigt.