Om du inte någon gång funderat på att bli DJ så har du nog istället undrat över vad en DJ egentligen gör. På Rytmus är vi proffs på allt som har med musik och artisteri att göra och här berättar vi lite mer om ämnet DJ.

Vad gör en DJ?

En DJ är den som spelar upp förinspelad musik. Det kan vara på en bar, på en klubb eller i andra sammanhang. DJ:ns jobb är att spela musik som människorna på dansgolvet gillar och som passar till sammanhanget. En DJ ska spela musik hela kvällen på ett dansgolv eller i flera timmar på ett evenemang och det krävs att hen vet vilka låtar som passar ihop och har tillräckligt mycket musik. 

Det är svårare än man kanske tror att vara DJ. Det krävs kunskap om olika musikgenrer och musikalisk färdighet för att bli en riktigt bra DJ. Vissa DJ:s som har mycket bra gehör kan till och med matcha låtar beroende på tonhöjd. 

Vad är det för något? 

DJ står för Disk Jockey och det är den vanligaste benämningen. Man kan också kallas skivryttare eller plattvändare och namnet anspelar på de vinylskivor som vissa DJ:s fortfarande spelar på men som var det enda valet i början. Termen dök först upp i radio redan 1935 när man först började spela upp förinspelad musik på radion. Före detta var den mesta musiken som spelades upp i radion live. 

1947 började man använda dubbla vinylspelare för att kunna spela upp musik utan avbrott. Men det dröjde mycket längre än så innan konstformen DJ:ing blev ett fenomen. Det var på 70-talet man började mixa ihop olika låtar med varandra för att skapa ny musik. 

Då började man också använda sig av metoden beatmatching. Beatmatching innebär att man anpassar rytmen och bas-slagen i två låtar så att övergången blir så smidig som möjligt. Den metoden används fortfarande idag, fast med mycket bättre utrustning. 

Turntablism är när DJ:n använder sig av skivorna för att skapa nya ljud förutom att bara spela musiken. Scratching är en del av turntablism. Det var den Jamaicanske DJ:n DJ Kool Herc som började med när han hade fester i sitt kvarter. Han anses vara hip-hopens fader.

Hur blir man DJ? Ska man gå en kurs?

Det finns många sätt att bli DJ. Du kan gå kurser för att lära dig grunderna men det viktigaste är övning. Om du läser musikproduktion på Rytmus får du kunskaper som också går att applicera på traditionell DJ:ing. Du kan nu också välja att ha dator som huvudinstrument om du vill. Andra sätt att bli DJ är att lära dig av andra DJ:s. 

DJ-utrustning: mixerbord, hörlurar, mjukvara

DJ-utrustning är dyrt. Om du ska öva hemma behöver du ett mixerbord, hörlurar, musik och mjukvara. 

Mixerbord eller DJ-bord

Några populära mixerbord görs av Pioneer och kostar minst 10 000kr. Det finns också mindre mixerbord som kan vara billigare. Mixerbordet har minst två kanaler och möjliggör för mixande av två låtar där du spelar den ena låten på ena sidan och den andra låten på andra sidan. Med hjälp av volymknappar och justering av bas och/eller diskant byter du smidigt mellan låtarna. Mixerbordet är också där du ändrar tempot i låten till exempel. 

Hörlurar

För att kunna höra hur låtarna kommer att låta tillsammans innan du spelar upp musiken för din publik lyssnar du först i hörlurarna på låtarna. Du måste inte ha några speciella DJ-hörlurar när du börjar som DJ men det underlättar om du kan höra alla delar av nästa låt innan du spelar upp dem tillsammans därför behöver det vara hyfsad kvalitet på hörlurarna. Tänk på att ljudet i lokalen studsar, därför är det lättare att beatmatcha båda låtarna i hörlurarna istället för att lyssna på den ena låten i hörlurar och den andra från huvud-högtalarna i salen runt omkring dig.

Mjukvara och USB-sticka

De flesta DJ:s idag har sin musik på en USB-sticka. Denna är helig för DJ:n och kan ses lite som deras portfolio. Det krävs mycket förarbete inför ett DJ-gig. Först ska du köpa och ladda ner musiken. Sedan ska du lägga in musiken i en DJ-mjukvara som sorterar upp de olika elementen i låten och analyserar BPM (Beats Per Minute – alltså hur snabb låten är) bland annat. Sedan kan du sortera musiken efter genre och till sist läggs musiken på en USB-sticka som du kan ta med dig. Ett hett tips är att lyssna ordentligt på alla låtar i förväg så att du inte blir överraskad väl på plats. 

Populära mjukvaror är till exempel VirtualDJ och Rekordbox. Beroende på vad du betalar för dessa kan du också producera egen musik i programmen. 

Kuriosa

Det är viktigt för atmosfären på en pub eller nattklubb att ha en riktigt bra DJ. På vissa nattklubbar anses det till och med vara en del i ansvarsfull alkoholservering och gott kundbemötande att ha en bra DJ som får besökarna att dansa. På så sätt har de roligt och blir inte alltför alkoholpåverkade. En DJ har också ett ansvar att se till att god stämning hålls i lokalen.