I höst kan elever på Rytmus Musikgymnasium i Örebro för första gången välja dator som huvudinstrument. Skolan vill därmed skapa en större musikalisk mångfald och samtidigt erbjuda en modern musikutbildning som speglar dagens musikbransch.

Musik skapas idag med datorer på olika sätt, både i studio och live. Inför nästa läsår blir det möjligt för elever som söker till Rytmus Örebro att välja dator som sitt huvudinstrument, istället för traditionella instrument som exempelvis piano, gitarr, trummor och trumpet.

Malin Hussmo är rektor på gymnasieskolan i Örebro:

– När vi tittar på musikbranschen idag har mycket förändrats sedan den första Rytmusskolan startade och vi vill följa med i den utvecklingen. Det mesta av det du behöver för att skapa musik på högsta nivå idag ryms i en dator. Vi ser fram emot att få ge de elever som arbetat sample-baserat i elektroniska och urbana genrer eller som DJ:s möjligheten att utvecklas musikaliskt på vår skola, säger Malin Hussmo.

Det är de elever som väljer grenen Musikproduktion inom det högskoleförberedande estetiska programmet som från nästa läsår har möjlighet att välja dator som instrument. Musikeleverna kommer under utbildningen att få utveckla sina kunskaper i både ensemble och studiomiljö.

Modern musikutbildning

Syftet med satsningen är att erbjuda en bredare målgrupp av elever en modern musikutbildning där alla får möjlighet att vara kreativa och utvecklas musikalisk.

– Att få jobba med musikproduktion i skolan är som att hålla på med sin hobby på skoltid. Skillnaden är att här får man hjälp av sina lärare och vi lär oss massor. Min utveckling har gått spikrakt uppåt, säger Eskil Zackrisson som går årskurs 3 på Rytmus Örebro.

Anton Lassis Sundberg går första året på skolan och uppskattar samarbetet mellan eleverna:

– Vi elever jobbar ofta tillsammans. Jag går i ettan och jobbar just nu med Eskil i trean, vi lär oss av varandra. Det blir också professionellt när vi lägger ut vår musik på olika streamingtjänster. Det blir på riktigt då, säger Anton Lassis Sundberg.