Att stränga om en gitarr kan verka svårt till en början men behöver inte vara det om man har rätt redskap, lite fingerfärdighet och tålamod. Egenskaper som de flesta gitarrspelare redan har. Om du inte vill stränga om gitarren själv kan du gå till en butik som säljer strängar så hjälper de dig. 

Stränga om en stålsträngad gitarr

 1. Först ska du lossa på strängarna genom att vrida på stämskruvarna på huvudet av gitarren, precis som när du stämmer gitarren fast åt andra hållet.
 2. Ta loss strängarna, det kan hjälpa att klippa av dem med en sax eller helst en avbitartång. 
 3. Dra upp peggarna som fäster strängarna på andra sidan av gitarren(stallet). De kallas strängstift eller stallpinnar. Det finns speciella verktyg för detta men det kan räcka med en tång. Du kan också stoppa in handen i ljudhålet på kroppen av gitarren och trycka inifrån med något hårt för att hjälpa till att få ut strängstiften. Var försiktig så du inte bryter av stiften. Det är viktigt att dra dem rakt upp.
 4. Fäst den nya strängen i stallet först, alltså sätt i strängen i hålet och fäst peggen/strängstiftet ovanpå. 
 5. Trä in strängen i rätt skruv på huvudet av gitarren. Du behöver inte knyta stålsträngar utan det räcker att linda dem runt och börja skruva. Kom ihåg att linda strängarna åt samma håll. 
 6. Kontrollera under tiden du drar åt stämskruven vilken ton strängen har så att du inte drar åt den för hårt. 

Stränga om nylonsträngad gitarr

 1. Ta loss strängarna genom att vrida på stämskruvarna, precis som på den stålsträngade gitarren. 
 2. När alla strängarna är bortplockade ska du föra in den nya strängen i ett av hålen som finns i stallet på gitarren. 
 3. Gör en “knut” genom att ta änden på strängen och dra den runt strängen och sedan genom öglan som bildas en eller flera gånger (se bild).
 4. För igenom strängen genom stämrullen på huvudet av gitarren. 
 5. För upp strängens ände från undersidan och dra den åt sidan. Vrid åt med hjälp av stämskruven som hör till rullen. 

Stränga om elgitarr

När du strängar om en elgitarr kan du behöva byta ut strängarna en i taget istället för att ta loss alla på en gång. Det har att göra med att man då kan styra hur många strängvarv man lindar upp på strängrullarna. Det är lite lättare att stränga om en elgitarr eftersom den inte har strängstift. I övrigt gör du på samma sätt som på en stålsträngad akustisk gitarr.

Stämma gitarren

När du bytt strängarna ska du stämma gitarren. Det är lättast att stämma en gitarr med hjälp av en stämapparat eller onlineverktyg. Då ändrar du tonen på en sträng i taget genom att skruva på stämskruvarna som sitter på huvudet av gitarren. Du kan också stämma gitarren med hjälp av gehör. Då börjar du med en referenston, det går att hitta online eller så kan du använda en stämgaffel. 

Börja med att stämma en sträng efter referenstonen, sedan kan du stämma resten av strängarna efter den första strängen. Om du håller på femte bandet av den andra strängen nedifrån ska det bli samma ton som den första strängen har utan att du håller på den. Så fungerar hela gitarren förutom sträng 3 nedifrån. Där ska du hålla på fjärde bandet istället för femte. 

Tips och kuriosa

Ungefär 2-3 varv runt rullen är lagom att vira strängen, om man virar strängen för många varv riskerar man att den går av snabbare eller att gitarren oftare blir ostämd. 

Du kan ta hjälp av en fast telefon som har luren av för att stämma din gitarr. Tonen som kommer ur telefonen är i närheten av ettstrukna A vilket är den ton E-1-strängen(den tunnaste) ger när du håller på femte bandet. 

Hur ofta ska man stränga om en gitarr?

Hur ofta du ska stränga om din gitarr beror på hur mycket du spelar. En gitarr med nya strängar låter bättre men kan behöva stämmas oftare. Proffsspelare byter strängar ungefär en gång i månaden, men en person som spelar mer som en hobby rekommenderas byta strängar två gånger per år upp till en gång i kvartalet. 

Kan man ha stålsträngar på en nylonsträngad gitarr?

Nej, man kan inte sätta stålsträngar på en nylonsträngad gitarr. Stålsträngar belastar gitarren mycket mer än nylonsträngar så detta kan göra att gitarren går sönder. Att sätta nylonsträngar på en stålsträngad gitarr går alltså i praktiken men det kommer inte låta bra alls.