VÄGEN TILL LYCKOLANDET

Premiär den 28 mars!

I mars blir det musikal i Borlänge. En historia baserad på Frödings posei. Det är elever på Rytmus musikgymnasium i Borlänge som sätter upp musikal med liveorkester som baseras på nykomponerad musik av Gustaf Norén, tidigare medlem av bandet Mando Diao. Biljetter kan förbokas på öppet hus den 26 Januari.

Välkomna till Rytmus Borlänge!

Vägen till lyckolandet

Borlängemusikalen Vägen till lyckolandet kommer ha premiär den 28 mars på Fryshuset i Borlänge. Gustaf Norén ligger bakom musiken som baseras Frödings dikter.

Detta är den största produktionen som eleverna och lärarna på Rytmus musikgymnasium i Borlänge varit med om sedan skolan startade hösten 2017.

– Musikalen utspelar sig i nutid men tar sig an tidlösa teman som vänskap, självkänsla och meningen med livet, berättar Anna Ek, rektor på Rytmus musikgymnasium i Borlänge. – Det man grubblade på då grubblar man på än idag, därför passar Frödings omtyckta dikter perfekt för musikalens tema.

Lisa Nilsson Sandgren skriver manus och regisserar och Sabina Forsberg gör all koreografi. Rytmus elever i årskurs 2 kommer vara involverade i allt från musik, sång och skådespel till scenografi, ljud och ljus samt marknadsföring tillsammans med sina lärare på skolan.

Musiken är nyskriven av Gustaf Norén som för första gången skriver musik för en musikal, men Frödings diktsamling är han bekant med sedan tidigare. Som sångare i bandet Mando Diao tonsatte och producerade han den populära sången Strövtåg från hembygden.

Musikalen kommer spelas under fyra dagar med premiär den 28 mars 2019 på på Fryshuset i Borlänge.

Frödings poesi blir musikal i Borlänge

I mars är det premiär för borlängemusikalen Vägen till lyckolandet, som baseras på toner av Frödings dikter. Musikalen sätts upp av andraårselever på musikgymnasiet Rytmus.

Bakom musikalen står bland annat den forne Mando-Diaomedlemmen Gustaf Norén som tonsatt flera av Frödings dikter.

– Jag tror att det kommer bli bra. Men jag har inte gjort en musikal förut så det kommer bli intressant, säger eleven Nadja Nasr som är med i musikalen.


Gustav Norén

Sedan i somras är Gustav bosatt i sin hemstad Borlänge och undervisar musikelever på Rytmusgymnasiet. En ny fas i Gustaf Noréns liv, beskriver han.

– Om vi tittar tillbaka på mitt liv så har jag spelat musik i typ 30 år, och först nu börjar jag lära ut musik. Det innebär att jag är i samma fas av mitt utlärande som var jag med musiken vid sju års ålder, jag lär mig enormt mycket genom mina elever.

Du har tidigare berättat att du vantrivdes med rockstjärnestämpeln. Men hur tror du att eleverna ser på dig – som lärare eller rockstjärna?

– Det är en barriär som jag hoppas bryts ner med åren. De flesta rockstjärnor måste skydda sin dåliga självkänsla med solglasögon och en tuff image, och det kan vara obehagligt att bryta den trygghetsmuren så att du blir ocool.

Vill återförena dans och musik

Just nu håller Norén på med att utforma ett musikalprojekt med sina elever. Han beskriver det som hans ”stora mission i livet” just nu.

– Tanken med musikalen är att återförena dans och musik. I dagens musikbransch är de två som ett älskande par som sällan får träffa varandra. Tar du isär dem blir musiken som ett objekt, så jag vill hela tiden belysa för eleverna hur viktig dansen är för musiken.

#1 Vägen till lyckolandet