Rytmus historik

 

Rytmus grundare var tre privatpersoner med musiker- och lärarbakgrund. Då 1993 var det ett helt nytt grepp med musikutbildning på gymnasienivå och intresset från elever var stort redan från start.

Rytmus historik

Skolan låg då i Münchenbryggeriet i Stockholm. Vi hade redan från början fokus på afroamerikansk musik, dvs pop, rock, blues, jazz mm. Viktigt var individuell undervisning på huvudinstrumet och en bredd i ensembleundervisningen. Lärarna har från start haft dubbla karriärer, både som erfarna pedagoger och aktiva musiker. Eftersom alla elever läser det estetiska programmet skapas en särskild samhörighet. Ofta kallas den ”rytmusandan”.

 

Mycket har hänt genom åren, Rytmus har skapat flera unika profiler inom musikprogrammet. Som elev kan man idag utifrån eget intresse fokusera på sitt huvudinstrument, studioarbete eller låtskrivande. Det sättet att arbeta har kopierats av många andra musikgymnasier i Sverige. Hösten 2011 startade vi även en specialiserad utbildning inom medieproduktion.

 

2008 övergick Rytmus till Academedia som idag är Sveriges största utbildningsföretag. Academedia har omkring 44 000 förskolebarn och elever samt cirka 20 000 vuxenstuderande i verksamheten.

 

2008 startade vi skolor i Norrköping och Malmö, första året i tillfälliga lokaler, året därpå i helt nybyggda.

 

Våren 2009 flyttade Stockholmsskolan från Münchenbryggeriet till ett helt nybyggt hus i Nacka. Vi hade blivit för trångbodda och tillsammans med en annan friskola och Nacka kommun skapade vi Kunskapsgallerian. Ett specialbyggt hus utifrån moderna tankar om undervisning.

 

2009 startade vi skola i Göteborg, även här den första tiden i tillfälliga lokaler, nu finns skolan mitt i Göteborg i det ombyggda gamla tingsrättshuset.

 

2011 startade vi skola i Örebro. Den har snabbt blivit skolan dit musikintresserade från Närke och Värmland söker sig.

2017 startar vi en skola i Borlänge.
Idag är Rytmus landets största musikskola med över 1000 musikelever.