MENU

Författare:
Eva Appelgren
Taggar:
Postad i:
Stockholm
Musiken blev ett yrke för Blue Line från Rytmus
21 januari, 2015

Blue-Line-bild1-900x350

Medlemmarna i bandet Blue Line fann varandra redan första läsåret på Rytmus i Stockholm. Fyra år senare har de hunnit spela på Oscarsteaterns, Berns och Nobelefterfestens scener. Livet som professionella musiker har blivit verklighet och i sommar väntar turné i Kanada.

Timothy Collins och Felix Engman är två av bandets grundare, som idag har sju medlemmar. Deras musik är inspirerad av flera olika genrer, som RnB, pop och jazz.

– Alla i bandet har lite olika influenser och vi har testat på mycket, vi kör både eget material och covers. Vi säger ibland att vi är bandet för alla tillfällen och det är lite så vi ser oss. Vi spelar på allt ifrån bröllop till företagsfester och mer renodlade konserter, berättar Timothy.

Spelade på Nobelefterfesten

Efter att Blue Line vann musiktävlingen Lidingö Rock, bara 16 år gamla, började de etablera sitt namn i musikkretsar. Där och då visste de inte att de ett par år senare bland annat skulle spela på Nobelefterfesten.

– Det var grymt kul och kom lite oväntat. Vi förväntade oss en ganska stel publik men det var det verkligen inte, tvärtom. Troligen en av de bästa vi spelat inför. Det var dans långt in på småtimmarna och efteråt skrev personer från Nobelkommittén på vår Facebooksida att det var synd att det inte fanns ett Nobelpris till oss också, det var roligt, säger Felix.

Några i bandet har jobb vid sidan av, men musiken har i stort sett blivit ett yrke. Och livet som musiker är mer än att bara stå på scen.

– Det handlar också om att boka framträdanden och tillbringa mycket tid i studion. Våra framträdanden är bara en del och de har börjat kännas som jobb de också, även om det såklart är ett väldigt roligt jobb, säger Timothy.

Mer än bara en bra utbildning

Tiden på Rytmus var bra och enligt dem själva har de skolan att tacka för mycket.
– Det var ju skolan som förde ihop oss. Där finns jätteinspirerande och duktiga lärare som ger en de teoretiska och tekniska kunskaperna. Men det kanske allra viktigaste är klimatet och miljön på Rytmus. Man får verkligen bra förutsättningar att utvecklas tillsammans och med hjälp av andra elever, och man har stor frihet i sitt arbete. Att man får testa på att stå på scen i olika sammanhang är nyttigt, säger Felix.

– Vi har bra kontakt med skolan även idag. Vi är där ibland när de har olika musiker på besök och senast var det elever där som gick ut för sex år sedan. Den där Rytmus-andan det pratas om existerar verkligen, man kan alltid höra av sig dit, tillägger Timothy.

Namnet Blue Line uppstod efter en längre tids diskussion och funderande. Bandet hade sin replokal i Solna dit de åkte med tunnelbanans blå linje. Så fick det bli.

– Det har visat sig ha både för – och nackdelar, det har ibland skapat viss förvirring, eller kanske snarare förvåning. Det händer att folk som bokat oss förväntar sig ett bluesband med medlemmar i 50-årsåldern, så de blir lite förvånade när det dyker upp sex killar och en tjej i 20-årsåldern, säger Timothy och skrattar.

Besök Blue Lines hemsida.