Framtidens utbildning inom

kreativitet och skapande

 

Vi spelar

i samma lag!

 

Här får du vara dig själv

vem du än är!

 

Du är klasskamrat

med framtidens musiker

1
1
x

Sing/songwriter

Singer/Songwriter är inriktningen du ska välja i gymnasievalet om du vill skriva låtar du sjunger själv med gitarr eller piano som komp. Tillsammans med musikeleverna på våra andra inriktningar läser du Ensemble med körsång, Gehörs- och musiklära och Instrument eller sång. Resten av tiden specialiserar du dig inom singing/songwriting och utvecklar ditt artisteri. Du lär dig att skriva låtar för olika sammanhang och att kompa på gitarr eller piano. Och så får du såklart öva dig i att stå på scen och framföra dina låtar. I trean har du en kurs i entreprenörskap, där du lär dig mer om att starta eget och utveckla ditt varumärke som framtida artist. Dessutom får du chans att starta egna projekt under din tid på Rytmus. Sista läsåret jobbar alla Rytmuselever med att förbereda och genomföra avslutningskonserten Live Night. Här är din roll i projektet att skriva låtarna eller framföra dem, och att samarbeta med musikproduktionseleverna.

x

Vocal group

Vocal group är inriktningen för dig som vill bli en mångsidig sångare och hitta din röst genom sångteknik. Tillsammans med musik-eleverna på andra inriktningar läser du Ensemble med körsång, Gehörs- och musiklära och Instrument eller sång. Resten av tiden specialiserar du dig som Vokalmusiker/Vocal group och att sjunga och uppträda i en liten vokalensemble eller stor kör. Du får en allsidig sång- och musikutbildning och lär dig stämsång, sångteknik och att sjunga efter noter och på gehör. De två första åren får du också grundläggande pianoundervisning. Under dina år på Rytmus får du hjälp att hitta ditt musikaliska uttryck och öva dig i scennärvaro. I trean har du en kurs i entreprenörskap, där du lär dig mer om att starta eget och utveckla ditt varumärke. Dessutom får du chans att starta egna projekt under din tid på Rytmus. Sista läsåret jobbar alla Rytmuselever med att förbereda och genomföra avslutningskonserten Live Night. Här kan din roll i projektet vara att framföra låtar i kör eller liten ensemblegrupp, eller kompa på piano.

x

Musikproduktion

Musikproduktion är inriktningen för dig som vill DJ:a, prodda i musikstudios eller jobba som ljudtekniker i framtiden. Tillsammans med musikeleverna på andra inriktningar läser du Ensemble med körsång, Gehörs- och musiklära och Instrument eller sång. Resten av tiden specialiserar du dig inom musikproduktion och använder din musikaliska kreativitet främst i studion. Dina instrument blir program som Avid, Universal Audio, Garageband, SSL, Logic, Neve, Focusrite, Emperical Labs och Fab Filter. I trean har du en kurs i entreprenörskap, där du lär dig mer om att starta eget och utveckla ditt varumärke om du till exempel vill bli DJ. Dessutom får du chans att starta egna projekt under din tid på Rytmus. Sista läsåret jobbar alla Rytmuselever med att förbereda och genomföra avslutningskonserten Live Night. Här kan din roll i projektet vara live-/ljudtekniker, producent eller musiker.

x

Instrument/Sång

Instrument/Sång är inriktningen för dig som vill fokusera på din sång eller ett instrument och hitta ditt musikaliska uttryck inom det. Tillsammans med musik-eleverna på andra inriktningar läser du Ensemble med körsång, Gehörs- och musiklära och Instrument eller sång. Resten av tiden specialiserar du dig på ditt huvudinstrument och att spela eller sjunga i ensembler. Du får prova på många musikstilar, som R’n’B, Blues och Latin. Varje vecka får du också enskild undervisning, vilket gör att du utvecklas snabbt och hittar ditt musikaliska uttryck. Självklart får du också öva mycket i att uppträda på scen. I trean har du en kurs i entreprenörskap, där du lär dig mer om att starta eget och utveckla ditt varumärke om du till exempel vill bli frilansmusiker. Dessutom får du chans att starta egna projekt under din tid på Rytmus. Sista läsåret jobbar alla Rytmuselever med att förbereda och genomföra avslutningskonserten Live Night. I det här projektet är det du som står för framförandet av musiken.

x

Estet/Sam

Estet/Sam är inriktningen för dig som vill utveckla din musikaliska sida och samtidigt få samma behörighet som på det samhällsvetenskapliga programmet. Det estetiska programmet är studieförberedande, men i inriktningen Estet/Sam läser du fler kurser som ger dig högskolebehörighet. Och vill du öka behörigheten ännu mer kan du välja till fler kurser i dina individuella val. Eller så väljer du att fördjupa dig mer inom musik. De musikkurser du läser tillsammans med eleverna på andra inriktningar är Ensemble med körsång, Gehörs- och musiklära och Instrument eller sång. I trean har du en kurs i entreprenörskap, där du lär dig mer om att starta eget och utveckla ett varumärke. Dessutom får du chans att starta egna projekt under din tid på Rytmus. Sista läsåret jobbar alla Rytmuselever med att förbereda och genomföra avslutningskonserten Live Night. Din roll i det här projektet kan vara allt från att planera till att stå på scenen.

ÖPPET HUS 20 Januari Kl.11 - 14
Stämningen på Rytmus får inte riktigt plats i bilder och ord. Du kan förstås läsa hela hemsidan, men om du kommer trivas vet du först när du kommit hit. Därför bjuder vi in dig till Öppet hus. Under Öppet hus får du höra livemusik och träffa elever som visar dig runt på skolan. Och så kan du fråga lärare, studievägledare och rektorn allt det där som inte gick att googla. Kom hit på Öppet hus. Ingen vet bättre än du hur du kommer att trivas här.

Går du i nian och funderar på att välja Rytmus? Lär känna oss lite bättre och upplev stämningen på skolan under en prova-på-dag. Du får vara med om en hel eller del av en skoldag och umgås med elever och lärare. Du får helt enkelt lära känna oss lite bättre. Anmäl dig här så ser vi till att boka in en tid med dig.

Om Rytmus Göteborg

Rytmus i Göteborg är en unik skola där kreativitet och utbildning går hand i hand och där din utveckling står i centrum.  Hos oss kan du samtidigt som du satsar på din musik också skaffa dig en bred behörighet inför vidare studier.

Vanliga frågor

Har du ytterligare frågor? Kontakta oss

Ska du inte utbilda dig till ett riktigt jobb?

– Tack för din omtanke, men på Rytmus får jag högskolebehörighet. Så när jag vill lägga av efter USA-turnén/två grammis/ha sålt mitt skivbolag kan jag plugga på ett svenskt universitet.

– Jag kanske inte jobbar heltid med musik sen, utan utbildar mig till ett ”riktigt” jobb och har musiken som hobby. Men om du fick chansen att ägna dig åt din hobby i tre år och samtidigt bli högskolebehörig, skulle du då inte ta den?

Vad är ett ”riktigt” jobb?

Ett där man får betalt? Jo sådana finns det gott om i musikbranschen.

– Musik har funnits i alla tider, världen över. Den första flöjten hittades för 40 000 år sedan på stenåldern. Så musikbranschen tycker jag känns ganska stabil.

– Att få utveckla min sång/gitarr/produktion med hjälp av duktiga lärare och gästföreläsare kommer ge mig energi till att jobba hårdare i de ”riktiga” ämnena.

– På Rytmus kommer jag lära mig att stå på scen, använda min kreativitet, jobba i grupp och ta mig igenom nya utmaningar. Det tror jag arbetsgivare även utanför musikbranschen kommer gilla.

– Om det inte funkar får jag ta ett ”vanligt” jobb sen. Men jag vill inte sitta som pensionär och ångra att jag aldrig satsade.

Vad är Clinics?

Hos oss finns inga lärare som bara läst om musikvärlden i skolböcker. Här undervisas du istället av lärare som också är musiker, skivproducenter, kompositörer och arrangörer. Dessutom ordnar vi clinics med gästföreläsare från musikbranschen. En clinic är en inspirerande workshop där du får lära dig genom att göra. Tillsammans med våra lärare förbereder gästföreläsarna dig på den riktiga musikvärlden.

Vad är Live Night?

Rytmus egen festival.

Live Night skapades 1997. Vi ville skapa ett unikt tillfälle för alla elever i årskurs 3 att få en möjlighet att få uppträda live. Sedan dess har Live Night återkommit som ett årligt event och utvecklats från det lilla club-arrangemanget till en komplett musikfestival.

Eleverna i årskurs 3 är inte bara artister utan även arrangörer under festivaldagarna. Under planeringsperioden, som är under en termin, startas därför olika produktionsgrupper som tillsammans planerar och ansvarar för att festivalens genomförande skall bli lyckat.

LiveNight är det projekt som eleverna gör i åk 3 inom ramen för flera olika kurser, bland annat entreprenörsskapskursen. Festivalen hålls varje år i maj månad.

Hur går färdighetstestet till?

Alla sökande kallas till ett färdighetstest. Testet kan se olika ut beroende på vilken inriktning du söker och ger dig dessutom ett bra tillfälle att träffa våra estetlärare på tu man hand. Testet ger en poängsumma som sedan slås ihop med dina betygspoäng från årskurs nio. Antagningen hanteras av den antagningsenhet som den aktuella Rytmusskolan tillhör.

Blir jag högskolebehörig på det Estetiska programmet?

Det estetiska programmet ÄR ett högskoleförberedande program där en gymnasieexamen ger dig grundläggande behörighet till vidare studier.

På Rytmus finns möjlighet att välja till meritgivande kurser för utökad behörighet och meritpoäng.

Vissa högskoleutbildningar kräver ibland en viss förkunskap för att du ska kunna antas till ett program. Detta anges i något som kallas för särskild behörighet. Krävs en särskild behörighet till det program du är intresserad av måste du undersöka vilken kombination av kurser du måste ha läst för att kunna söka in till den utbildning du vill gå. Prata med din studie- och yrkesvägledare på den gymnasieskola där du vill gå för att ta reda på vilka kurser som erbjuds inom programmet eller som tillval. Det kan till exempel vara kurser i språk, matematik och naturvetenskapliga ämnen.

Rytmus Göteborg