Författare:
Eva Appelgren
Taggar:
alumner Kulturkalaset Max Martin Polarpriset
Postad i:
Göteborg
Rytmus-alumner gör hyllningskonsert till Max Martin
19 augusti, 2016

Rytmus-alumni-goteborg-2016_960

Just nu pågår Kulturkalaset i Göteborg, en av Nordens största kulturfestivaler. På lördag kommer 19 före detta Rytmus-elever att inta scenen på Kungstorget och leverera en hyllningskonsert till producenten och låtskrivaren Max Martin. Den timmeslånga konserten går under namnet Max Martin Choir Tribute.

Fredrik Berglund, lärare på Rytmus och frilansande artist, kompositör och arrangör, är en av hjärnorna bakom projektet tillsammans med Simon Ljungman som är känd från Augustifamiljen och Håkan Hellströms kompband.

– Det ska bli fantastiskt roligt att få stå på scenen med detta gäng som utstrålar energi, engagemang, självsäkerhet och inte minst en oerhörd glädje. Vi försöker ha med elever i professionella projekt under utbildningen och det har hänt förr att jag har bjudit in före detta elever, men detta är faktiskt första gången som det endast är alumner med i ensemblen, säger Fredrik Berglund.

23 år lång musikresa
Konserten bygger på helt nyskrivna körarrangemag med solister och komp utifrån några av Max Martins största hits. Publiken kommer få följa med på en musikresa från hans tidiga låtar som The sign med Ace Of Base från 1993 till den senaste storsuccén Can’t stop the feeling med Justin Timberlake från 2016.

– Jag har under lång tid fascinerats av först Dennis Pops och sedan Max Martins förmåga att skapa hits. Jag har även tidigare varit inne på att arrangera deras låtskatt för kör, inte minst för att göra musiken tillgänglig för en större del av Sveriges sångare. Som verksam arrangör och kompositör kändes det därför naturligt för mig och Simon att ta oss an materialet när Max Martin vann Polarpriset i juni, berättar han.

Alla 19 alumner som ingår i ensemblen har gått på Rytmus i Göteborg. Fredrik Berglund har skapat ett alumninätverk där intresset för att vara med på konserten var stort.

– Det är lovande artister som nu är på väg ut i musikbranschen. Jag ställde frågan i nätverket och det var omgående ett gäng som ville vara med. Vi sågs några gånger i juni när vi gick igenom materialet, sen under juli fick de öva på egen hand med stämfiler. Nu i augusti har vi setts vid ett par tillfällen för att finslipa detaljer, säger han.

Max Martin Choir Tribute avslutar lördagens program på Kulturkalaset, efter artister som Marit Bergman och melodifestivalvinnaren Frans.

– Det är en ära och vi ser verkligen fram emot morgondagen, säger Fredrik Berglund.