Författare:
Eva Appelgren
Taggar:
Erik Nielsen
Postad i:
Malmö
Vägen till skivkontraktet gick via Rytmus
18 september, 2015
erik-Rytmus

Fotograf: Amanda Sigfridsson

Rytmus har varit en språngbräda för många unga musiker som velat kombinera en högskoleförberedande gymnasieutbildning med ett brinnande musikintresse. Erik Nielsen tog studenten från Rytmus i Malmö 2011 och nu har karriären tagit fart på riktigt.

På lördag (19/9-15) släpper han sitt debutalbum med namnet Almost naked.

– Det har varit en dröm sedan jag var liten och det känns enormt bra att det äntligen är dags. Man skulle kunna säga att Almost naked är berättelsen om mitt liv men jag låter helst lyssnarna själva tolka och skapa sin egen relation till låtarna, säger Erik Nielsen.

Skriver om verkliga händelser
Efter att han var med i Idol 2014 fick han skivkontrakt och han har jobbat med skivan sedan dess. Han har också hunnit med att spela huvudrollen i en Peter Pan-musikal, men det är som pop/soul/RnB-artist Erik Nielsen ser sin framtid.

Inspiration till musikskapandet hämtar han främst i egenupplevda händelser men artister som Mariah Carey, Justin Timberlake, Robin Thicke och Adele är musikaliska förebilder.

– Jag gillar att de skriver och producerar sin egen musik. Själv försöker jag alltid vara så autentisk som möjligt i mitt skrivande. Mina texter handlar om alla tänkbara upplevelser, allt ifrån kärlek och liv till sorg och död. Men mycket kärlek såklart!

Just nu pekar det mesta uppåt men Erik Nielsen har också gått igenom tuffare tider. I sex månader hade han en tumör och läkarna kunde inte slå fast om den var god-eller elakartad.

– Det var väldigt jobbigt, jag levde nästan som i ett vakuum. Som tur är har jag en väldigt stöttande familj, underbara vänner och inte minst hade jag musiken. Jag skrev mycket under tiden som jag väntade på besked och jag fick ett annat djup i mina texter.

Tumören visade sig vara godartad och den kunde opereras bort.
– Men den har lämnat ett ärr efter sig. Livet är för kort för att slösas bort på något man inte gillar, det har jag insett efter min sjukdom och jag försöker därför följa mina drömmar, trots att det inte alltid är lätt, säger han.

”Lärde mig att tro på mig själv”
Erik Nielsen minns tiden på Rytmus som rolig och lärorik. Han berättar att han utvecklades som låtskrivare, artist och musiker under de tre åren på skolan. Det var också på Rytmus som han lärde sig att spela piano.

– Jag utvecklades även som människa på Rytmus. Jag älskade Rytmus-tiden och kulturen på skolan – jag skaffade mig vänner för livet där. Det är mycket tack vare Rytmus som jag vågat inse att man utvecklas genom att testa och tro på sig själv.

Nu väntar spelningar och hårt arbete med att marknadsföra den nya skivan.
– Det jag önskar mest av allt är att folk ska lyssna på musiken och förhoppningsvis gilla det jag gör.

Spotify singeln Wont Cry som är med på albumet Almsot Naked:https://open.spotify.com/album/1bCCM1zLqoK2wLZFR0gdh7

Youtube musikvideon av Won’t Cry (både singeln och videon släpptes den 12 september):https://www.youtube.com/watch?v=sXOug7Goa0U • Författare:
  martin.thuvesson@rytmus.se
  Taggar:
  Songwriter clinic med Lisa Miskovsky den 24 september
  11 september, 2015

  Är det någon artist som inte behöver någon vidare presentation så är det väl egentligen Lisa Miskovsky. Med drygt 200 000 sålda album i bagaget och som en av Sveriges flitigast turnerande artister är Lisa Miskovsky en av Musiksveriges största namn och låtskrivare. Lisa har sålt guld och platinaskivor, toppat albumlistor och mottagit fem Rockbjörnar, otaliga grammisnomineringar och vunnit två Grammis. Senaste plattan ”Umeå” släpptes hösten 2013. Som låtskrivare har Lisa förutom att hon skriver sin egen musik skrivit låtar till flera andra artister, bland annat Back Street Boys.

  Lisawallright • Författare:
  Eva Appelgren
  Taggar:
  Postad i:
  Malmö
  Tonerna från Rytmus lockar elever från Köpenhamn
  1 september, 2015

  Rytmus-Malmo-köpenhamn_960x350

  Foto:Mats Linde

  Att Rytmus skolor runt om i landet ofta lockar elever från andra städer är ingen nyhet. Men att elever även pendlar från andra länder är nytt. På Rytmus i Malmö har fyra elever från Köpenhamn börjat i årskurs 1 och målet på sikt är att en tredjedel av skolans elever ska komma från andra sidan Öresundsbron.

  – I Danmark finns ingen motsvarighet till Rytmus och därför vill vi erbjuda danska elever möjligheten att gå hos oss, säger skolans rektor Martin Thuvesson.

  Den som ofta rör sig i Öresundsregionen vet att avståndet mellan Sverige och Danmark är kort och nästa år hoppas Martin Thuvesson att minst tio av skolans elever är danska.

  – Det sätter en internationell prägel på skolan och vi ska givetvis utnyttja vårt geografiska läge. Jag är övertygad om att det höjer skolan att även ha elever från andra länder här. Senare i höst ska vi åka till Danmark och träffa högstadieelever och berätta för dem om skolan. De har ett år kvar innan de ska bestämma sig och det är viktigt att ha god tid på sig och utvärdera olika alternativ, säger han.

  Enligt den nordiska skolöverenskommelsen kan elever inom Norden gå på vilken gymnasieskola de vill och fortfarande få samma behörighet att plugga vidare på högskolan. Dessutom tar SU, Danmarks motsvarighet till CSN, hand om kostnaden för de danska elevernas pendling.

  – Det finns faktiskt inte så många praktiska svårigheter som man kanske kan tro. Tågstationen ligger precis i närheten av skolan och om jag gått ner dit nu hade jag varit i Köpenhamn på en halvtimme, säger Martin Thuvesson.

  Luka Andersen är en av eleverna som varje dag pendlar mellan Köpenhamn och Malmö.
  – Rytmus är en fantastisk plats, är man intresserad av musik är det den perfekta lösningen, säger hon.

  – Jag fick inspiration till att börja på Rytmus när jag var med min förra klass på en utbildningsmässa i Köpenhamn. Då hörde jag en av de äldre eleverna sjunga och hittade på så vis till Rytmus monter. Då kände jag att jag hade kommit rätt. Här ska jag tillbringa de kommande tre åren, tänkte jag.

  Martin Thuvesson berättar att planen är att även fler elever på skolan ska åka över sundet.
  – En del av undervisningen kommer att vara i Köpenhamn. Tanken är att vi ska åka dit och hålla konserter. Det blir ett kulturbyte på riktigt, säger han.