Författare:
Eva Appelgren
Taggar:
Vi säger grattis till Isa Tengbladh
23 februari, 2015

Isa Tengbladh vann Melodifestivalens deltävling i Östersund och gick direkt till finalen. Isa är elev på Rytmus men har just nu tagit ett studieuppehåll för att hinna med sin satsning på musiken. • Författare:
  Eva Appelgren
  Taggar:
  Postad i:
  Malmö
  Möt Martin Thuvesson, rektor på Rytmus i Malmö
  10 februari, 2015

  Martin Thuvesson rektor Malmö

  Du är ju ny rektor på Rytmus i Malmö. Hur känns det?

  Det är lite nypa-mig-i-armen-känsla när jag tänker på det. När jag för drygt sju år sedan fick höra att Rytmus skulle etablera sig i Malmö, så tänkte jag att där vill jag verkligen jobba. Jag är glad och stolt att jag nu, efter några år som musiklärare, fått förtroendet att axla rektorsrollen.

  Berätta lite mer om skolan.

  Rytmus Malmö drivs av engagerade lärare. Det finns väldigt få stunder som vi inte diskuterar pedagogisk utveckling. Det är kort väg mellan idé och verklighet och det råder en stor öppenhet för nya arbetssätt och förhållningssätt.

  Vad är skolutveckling för dig?

  Det är att våga utmana bilden av skola och utbildning. Jag gillar att ställa frågan varför? Gör vi det här för att vi alltid har gjort det eller gör vi det för att vi tror att det är det bästa för elevens kunskaps- och kompetensutveckling? Vi vill erbjuda en skola, som ger dem goda livsmöjligheter i den föränderliga värld vi lever i. Inte minst kreativitet är därför en viktig ingrediens i deras skola och framtid.

  Vilka egenskaper tror du är dina styrkor i ditt rektorskap?

  Jag tror att jag är bra på att hitta en balans mellan humor och allvar. Det ska vara kul att jobba eller gå på Rytmus Malmö samtidigt som vi ska sträva efter att göra vårt bästa i varje situation. 

  Hur ser du på kunskap och lärande?

  Kunskapande pågår alltid. Jag tror att vi som skola ibland provoceras av kunskaper som inte är direkt skolspecifika och som ungdomarna tillgodogjort sig på andra sätt. Det var någon som räknade ut att om man slår ut antal timmar från att ett barn fyller sju till det går ut gymnasiet så får barnet drygt två timmar undervisning varje dag. Det skulle då vara helt förödande om kunskapandet instannade de andra 22 timmarna på dygnet.

  Vilka framtidskompetenser anser du att dina elever behöver utveckla?

  Så länge vi är medvetna om att vi inte helt säkert vet svaret på den frågan utan alltid är lyhörda och nyfikna på vår samtid och framtid så tror jag att vi möter skolans utmaningar på bästa sätt. Jag tycker att det är av yttersta vikt att sätta skolan i den kontext som våra ungdomar lever i idag och inte blicka tillbaka på hur det var när vi själva gick i skolan.

  Vad driver dig som människa?

  Att vända jante ryggen och åstadkomma skillnad. • Författare:
  Eva Appelgren
  Taggar:
  Anders Bagge
  Postad i:
  Clinic, Malmö
  Clinic med Anders Bagge den 3 mars

  clinic_Anders_Bagge_960.jpg

  Från och med hösten 2014 har Anders Bagge valt att engagera sig i Rytmus. Bagge är låtskrivare, musikproducent och en av Idols juryrepresentanter i TV 4. Han har skrivit låtar till bl. a Madonna, Celine Dion, Janet Jackson, Santana, J.Lo, Nick Lachey, Jessica Simpson och Enrique Iglesias. 1997 startade han Murlyn Music och han äger en av landets mest utrustade studios.

  Anders Bagge kommer till Rytmus musikgymnasium i Malmö för första gången under eftermiddagen den 3 mars. Bagge kommer att hålla en föreläsning och sedan spendera tid med eleverna och inspirera och coacha dem i deras musikaliska utveckling.