Författare:
Eva Appelgren
Taggar:
Postad i:
Göteborg, Om Rytmus
Rytmus är som ett andra hem
24 oktober, 2014

Rytmus_Göteborg_elever

Kärleken till musiken fick August Svärdström och Julia Grote att välja Rytmus i Göteborg. Nu går de i trean och berättar att gemenskapen och atmosfären på skolan är stora anledningar till att de trivs så bra.

 

– Skolan har blivit som ett andra hem. De första veckorna ville jag inte lämna skolan på eftermiddagarna, jag ville helst av allt vara här dygnet runt. Jag fick ett bra intryck redan när jag var här på öppet hus, det kändes direkt att det var en skola som satsade på musiken och på sina elever, säger August Svärdström.

Julia Grote började först på en annan gymnasieskola där hon läste naturprogrammet. Men när hon insåg att hon ville att musiken skulle vara en större del av hennes vardag bytte hon till Rytmus och idag läser hon på det estetiska programmet med inriktning instrument och sång.

– Jag ville gå en utbildning där jag fick ut så mycket som möjligt av musiken och på Rytmus kände jag att det fanns ett driv som jag gillade. Överallt på skolan finns musiken och det händer saker hela tiden. Dessutom är det en härlig gemenskap och relationen mellan lärare och elever är bra, de har verkligen tid att lära känna oss, säger hon.

Tidigt musikintresse

August läser inriktningen instrument och även hans musikintresse startade tidigt. Redan som tioåring började han spela trummor och efter det testade han på bas, gitarr, piano och en rad andra instrument.

– Det är sån jag är, ser jag ett instrument måste jag testa det. Det jag gillar mest med Rytmus är att man i princip kan gå hit i pyjamas, man går hemifrån på morgonen men ändå inte – man går bara till sitt andra hem. Jag har utvecklats på många sätt under mina år på Rytmus, jag har till exempel blivit en mer teknisk trummis, säger han.

Även för Julia har musiken varit närvarande sedan hon var liten och på Rytmus har intresset vuxit ytterligare.

– Jag har alltid haft musik runt mig hemma och jag började spela fiol när jag var liten. I mellanstadiet började jag med sång på Kulturskolan och det var väl då intresset verkligen tog fart. Men det var egentligen först förra året som jag verkligen började känna att jag vill fortsätta med musiken. Jag har utvecklats på Rytmus, framför allt har jag blivit tryggare i mig själv, tack vare allt stöd jag fått här.

 

En bra skola

Det finns många saker som är viktiga för en bra skola. Trygghet, bra kommunikation och goda relationer samt möjlighet att utvecklas är faktorer som Julia och August värdesätter.

– En annan sak som är viktig är tydlighet från lärarna, så man hela tiden vet vad som förväntas av en. Den tydligheten tycker jag finns här. Sen finns det många praktiska saker som är viktiga, som att ha ljusa lokaler med bra luft till exempel, säger Julia.

Både August och Julia tycker att det är viktigt att man själv får välja vilken skola man ska gå på.
– För mig är det en självklarhet, ingen annan kan ju bestämma vilken skola som passar mig. Sen finns det ju mycket att välja på idag och då kan man få studievägledning och stöd. Jag pendlar ganska långt till skolan varje dag men det är det värt, utan tvekan, säger August.

Vad som händer efter gymnasiet är ännu ovisst, men att det blir något med musik är självklart.

– Jag kan tänka mig allt ifrån att vara musiker på Allsång till skansen till att stå i musikaffär. Jag är inte riktigt kontorstypen. Jag funderar på att skaffa mig en skåpbil och åka runt och spela i Västergötland, antingen själv eller med ett band, säger August.

 

Julia vill resa efter gymnasiet.

– Jag vill åka runt i världen, hitta på andra saker än att plugga. Men sen är jag sugen på att söka in till Balettakademien och jobba med musikaler. Musik blir det i alla fall, på ett eller annat sätt, säger hon. • Författare:
  Sara Lignell
  Taggar:
  Postad i:
  Göteborg
  Fördjupningskurser för medieproduktion
  10 oktober, 2014

  Vi vill uppmärksamma ett tryckfel i Rytmus Magasin. Under ”Fördjupningar” ska naturligtvis Medieproduktion finnas med. I magasinet hittar ni den rätta versionen på Stockholmsskolans sidor. • Författare:
  Sara Lignell
  Taggar:
  Postad i:
  Göteborg
  Åk 1 i Göteborg möter Augustifamiljen
  9 oktober, 2014

  AugustifamiljenDen 20:e oktober flyttar vi undervisningen för åk 1 ut till ”På spåret-studion” på SVT för en clinic med Augustifamiljen. Eleverna får bl.a. vara med när de möter veckans hemliga artist och inte minst se hur de repeterar. Vi ser mycket fram emot detta möte och välkomnar Augustifamiljen till höstens clinicserie på Rytmus Göteborg! • Författare:
  Sara Lignell
  Taggar:
  Postad i:
  Göteborg
  Tack till Robert Wells
  8 oktober, 2014

  Tack till Robert Wells

  Vi tackar Robert Wells, Lasse Risberg och Roine Johansson för en helt fantastisk clinic på Rytmus idag! Ni gav oss en sådan skön energiboost med er fantastiska spelskicklighet, er spelglädje och era många visa ord! Lycka till och så ses vi igen. • Författare:
  Eva Appelgren
  Taggar:
  Postad i:
  Göteborg, Om Rytmus
  Fullt drag i Rytmus monter på mässan i Göteborg
  7 oktober, 2014

  Rytmus_Göteborg_mässa_nVälkomna hit till

  Svenska Mässan • Författare:
  Sara Lignell
  Taggar:
  Postad i:
  Göteborg
  Tack till Dirty Loops

  Tack till Dirty Loops

  Vi tackar Dirty Loops för en kanonbra clinic i tisdags! Rytmus önskar er lycka till på den kommande turnén! • Författare:
  Sara Lignell
  Taggar:
  Robert Wells
  Postad i:
  Clinic, Göteborg, Om Rytmus
  Clinic med Robert Wells
  1 oktober, 2014

  WellsPå måndag får vi får besök av ingen mindre är Robert Wells!! Han bjuder på: Blod, svett och toner – en clinic med Robert Wells och hans kompband; Roine Johansson – trummor och Lasse Risberg – bas.  Vi hälsar dessa eminenta musikanter hjärtligt välkomna till Rytmus Göteborg!

  -Måndag 6/10 12.15 E5-